Objavljeno

Feministički prosvjed protiv novootvorene Barbie kuće u Berlinu

Prva europska Barbie Dreamhouse u prirodnoj veličini otvorila je svoja ružičasta vrata u Berlinu te okupila mnoštvo prosvjednika/ica koji tvrde da izložba predstavlja seksistički klišej.

Replika čuvene Barbie kuće iz Malibua nalazi se u blizini Alexanderplatza, glavne berlinske trgovačke četvrti i proteže se na čak 2 500 kvadratnih metara. Za 22 eura, posjetitelji/ice mogu razgledati unutrašnjost, svirati roza klavir, zaviriti u Barbie ormar ili ispeći virtualni kolač u kuhinji. Ispred kuće se nalazi fontana u obliku divovske ružičaste štikle, a također u kući se nalazi i Barbie butik s robom vezanom uz Mattel proizvode.

Razne organizacije su se okupile kako bi prosvjedovale protiv izložbe, a jedna od njih je i Femen čija je prosvjednica napisala Life in plastic is not fantastic preko golih grudi, te spalila Barbie lutke povezane na križ.

“Naš prosvjed nije usmjeren prema djevojčicama i njihovim snovima”, izjavio je Michael Koschitzki, član Occupy Barbie Dreamhouse prosvjedne grupe. “No, za nas, taj takozvani Dreamhouse simbolizira zaluđenost ljepotom i diskriminaciju žena u suvremenom životu. Ona predstavlja klišej ženske uloge u društvu.”

Stevie Meriel Schmiedel, osnivačica i članica Pink Stinks prosvjedne skupine, naglasila je kako se Barbie svijet isključivo vrti oko fizičkog izgleda.

No, Christoph Rahofer, izvršni direktor izložbe, smatra da je Barbie Dreamhouse Experience u osnovi igranje, oduševljenje i otkrivanje. “Ima puno skrivenih stvari koje se mogu naći i to je interaktivna izložba”, rekao je.

Berlinska izložba će trajati do kolovoza ove godine kada kreće na turneju po europskim gradovima. [A.L.] Nydailynews…


Povezano