Objavljeno

Zlostavljana Barbie protiv nasilja nad ženama

Većina djevojčica odrasta igrajući se Barbie lutkama, stvarajući na temelju njihovog nerealnog izgleda predodžbe o idealu ženstvenosti i odraslosti. Svojim projektom To je stvar povjerenja Sam Humphreysje odlučila intervenirati u ovaj savršeni svijet i pokazati drugu stranu odrastanja.

S namjerom da podigne svijest o obiteljskom nasilju, napravila je seriju fotografija na kojima je Barbie lutkama dodala ozljede koje se kreću od lakših do težih, poput modrica i krvavih ožiljaka, pretvarajući ih tako u žrtve nasilja.

Na ideju za ovaj projekt Humphreys je došla razmišljajući o tome kako smo kao djeca skloni vjerovati da je sve idealno i da smo donekle i s pravom zaštićeni od grube stvarnosti svijeta odraslih. Serija fotografija temelji se na hipotetskom pitanju „Što bi bilo kad bismo, od rane dobi, djecu učili o gruboj stvarnosti s kojom su mnogi suočeni?“.

Na ukupno 10 lutaka prikazala je kako je stvarnost odrasle dobi bitno drugačija od onoga što Barbie kao model propagira, progovarajući osim o nasilju nad ženama i o nesigurnosti, usamljenosti i ovisnosti.

Iako ne smatra da bi djecu trebalo već kroz igru suočavati s nasiljem, Humphreys je mišljenja da bi Barbie lutka djevojčicama ipak trebala pružati realniju, ne tako glamuroznu sliku svijeta odraslih. [M.M.] HuffingtonPost


Povezano