Objavljeno

Feministički časopis ‘Spare Rib’ zakoračio u digitalno doba

Zahvaljujući ambicioznom projektu Britanske knjižnice, legendarni feministički časopis Spare Rib digitaliziran je i putem interneta dostupan svima. Više od dva desetljeća borio se protiv seksizma i rasizma zanimljivim i živopisnim naslovnicama, a od početka 1970-ih, kroz 239 izdanja, sažeo je razdoblje koje se smatra važnim za emancipaciju žena.

Digitalizacija je bila dugotrajna, a nije pomoglo ni to što je časopis vodio kolektiv koji je prihvaćao članke tisuća suradnika. Autorska prava zahtijevala su da Britanska knjižnica locira i dobije dopuštenje svih suradnika, što je postignuto nakon što je poziv autorima objavljen u The Guardianu.

“Duhovit, kritičan, inteligentan i strastven, Spare Rib je bio produkt svoga vremena i na neki je način bezvremen. Iscrpni članci o feminističkim pitanjima kao što su obiteljsko zlostavljanje i pobačaj, vijesti o Britankama i ženama diljem svijeta nalaze se uz članke o njezi kose, upute za sastavljanje polica i instrukcije o samoobrani. Rana izdanja uključivala su velika imena poput Betty Friedan, Germaine Greer, Margaret Drabble i Alice Walker, no uz njih su i obične žene pričale svoje priče. Čineći dostupnim ovaj dio našeg intelektualnog vlasništva nadamo se da će privući nove naraštaje čitatelja/ica koji će istraživati, crpiti inspiraciju i uživati u njemu”, kaže Polly Russell, kustosica za politiku i javni život u Britanskoj knjižnici.

Dosad je časopis bio dostupan samo u papirnatom obliku u čitaonicama Britanske knjižnice i u nekoliko specijaliziranih knjižnica i arhiva. Novouređeni website Spare Riba ima 300 odabranih stranica s poveznicom na stranicu Jisca, dobrotvornog društva koje potiče uvođenje digitalnih tehnologija u britansko obrazovanje i znanost, na kojoj su dostupna sva izdanja.

{gallery}spare_rib{/gallery}

Časopis je nastojao pružiti alternativu tradicionalnim rodnim ulogama baveći se temama poput oslobađajućeg orgazma, kitchen sink rasizma, anoreksije i prakse klitoridektomije koja se danas naziva ženskim genitalnim sakaćenjem. S obzirom na toliko različitih feminističkih tema, rasprave su se često zaoštravale i časopis je katkad zrcalio bolne diskusije u redakciji o tome kako se baviti problemima seksualnosti i rasizma. Izlazio je od 1972. godine, a posljednji je broj izašao 1993. godine.

Marsha Rowe, jedna od osnivačica časopisa kaže da ju je projekt oduševio: “Kao da je časopis dobio novu priliku za život. Besplatan online pristup može potaknuti žene diljem svijeta da se ujedine i pokrenu promjene, a časopis im može biti sredstvo u borbi za prava i slobode”.

Sue O’Sullivan, bivša članica redakcije koja je radila u časopisu od 1979. do 1984. godine, kaže: “Spare Rib bio je vidljiv dio Ženskog pokreta i alat kojim je on dosezao do tisuća žena svakog mjeseca dulje od 20 godina. Digitalizirani časopisi bit će krasan izvor za mlađe povjesničare/ke i feminističke aktiviste/kinje, istraživače/ice i sve koji se pitaju čime su njihove majke, tete, bake i starije prijateljice bavile prije toliko godina”. [L.P.] TheGuardian


Povezano