Objavljeno

Europski sud pravde: Istospolni roditelji moraju biti priznati u svim državama članicama EU-a

U povijesnoj presudi u utorak, 14. prosinca Europski sud pravde (CJEU) odlučio je da istospolni roditelji i njihova djeca moraju biti priznati kao obitelj u svim državama članicama Europske unije kako bi se garantiralo pravo djeteta na slobodno kretanje, prenosi Tportal.

Do presude je došlo nakon što su u Bugarskoj tamošnje vlasti odbile izdati izvod iz matične knjige rođenih novorođenoj djevojčici istospolnog para uz objašnjenje da dijete ne može imati dvije majke.

Ova presuda donijela je dugo očekivano objašnjenje prema kojem roditeljstvo uspostavljeno u jednoj državi članici EU-a ne može biti odbačeno u drugoj pod izgovorom zaštite nacionalnog identiteta,” kazao je nakon presude Arpi Avetisyan, odvjetnik koji vodi sudske procese za organizaciju ILGA Europa. “Radujemo se što ćemo vidjeti dugine obitelji koje uživaju svoja prava na slobodu kretanja i druga osnovna prava na ravnopravnoj osnovi s ostalima. Važno je da se presuda odmah implementira, ne samo zbog male Sare i njene obitelji, već i zbog drugih obitelji suočenih sa sličnim problemima diljem EU-a,” dodao je.


Povezano