Objavljeno

Povlačenje Direktive o rodiljnom dopustu težak udarac za ženska prava u Europi

Potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans jučer je i službeno objavio već neko vrijeme očekivanu odluku o povlačenju Direktive o rodiljnom dopustu, što je još jednom pokazalo da vodstvo EU i njezine zemlje članice ne poduzimaju akcije potrebne za puno ostvarenje ženskih prava i rodne ravnopravnosti.

„Ovo šalje vrlo negativnu poruku ženama i muškarcima u Europi o tome koliko EU može učiniti da podupre zaposlene žene i njihove obitelji u svakodnevnoj borbi za dostojno balansiranje između karijere i obitelji“, ističe glavna tajnica EWL-a Joanna Maycock.

Predloženu Direktivu o rodiljnom dopustu Europski parlament je usvojio velikom većinom u prvom čitanju 20. listopada 2010. godine, a vlade zemalja članica (Vijeće) blokirale su ju više od tri godine unatoč pregovorima i pokušajima iznalaženja rješenja.

Predložena Direktiva set je prijedloga koji teže osnažiti prava trudnih radnica i žena koje se po rođenju djeteta vraćaju na posao i/ili doje.

Ovo uključuje 20 tjedana u potpunosti plaćenog dopusta, obvezni period od šest tjedana odmora prije ili nakon poroda, primjenu istih pravila na kućanske radnice i majke koje su posvojile dijete, zaštitu od otkaza tijekom šest mjeseci, zaštitu od prekovremenog rada i noćnih smjena, kao i povećanu fleksibilnost za majke koje doje.

Uz to, Europski je parlament u svojoj odluci usvojio i dva tjedna  u potpunosti plaćenog dopusta za očeve čime bi bilo riješeno i pitanje očinskog dopusta koji do sada nije reguliran Europskim direktivama.

Prijedlog o povlačenju Direktive o rodiljnom dopustu bio je uključen u Program za prikladnost i učinkovitost propisa (REFIT) 2014. godine, a unatoč naporima za pronalazak kompromisa s Europskim parlamentom i Vijećem, Komisija će povući Direktivu i zamijeniti ju općim planom.

Ova vijest dolazi tjedan dana nakon objave drugog Indeksa rodne ravnopravnosti koji je pokazao da u posljednjih 10 godina nije ostvaren napredak u postizanju ravnopravnosti između muškaraca i žena, te da je u nekim zemljama, poput Hrvatske, čak i nazadovao.

Žene i dalje zarađuju u prosjeku 16% manje od muškaraca, a izraženi rodni jaz se često pojavljuje upravo od trenutka rođenja djeteta, s posljedicama koje se često nastavljaju do kraja života, uključujući 39% rodni jaz u mirovinama i veći rizik od siromaštva za žene.

Unatoč pak postojećim zakonima koji štite trudnice, EWL primjećuje da se sve više žena danas suočava s diskriminacijom na radnom mjestu koja je izravno povezana s trudnoćom i roditeljstvom. [Ž.V.] EWL/EUobserver


Povezano