Objavljeno

EU parlament izglasao kriminalizaciju tražitelja seksualnih usluga

U srijedu, 26. veljače, 343 članova Europskog parlamenta podržalo je izvještaj zastupnice Mary Honeyball o seksualnoj eksploataciji i prostituciji koji preporučuje usvajanje Nordijskog modela, odnosno kriminalizira potražnju seksualnih usluga.

Od ukupno 587 zastupnika EU parlamenta, protiv je glasalo njih 139, uključujući i hrvatsku predstavnicu Sandru Petrović Jakovinu, a suzdržano ih je bilo 105, uključujući Ružu Tomašić i Olega Valjala. Marino Baldini, Zdravka Bušić, Ivana Maletić, Tonino Picula, Andrej Plenković, Davor Ivo Stier, Nikola Vuljanić i Dubravka Šuica, podržali su izvješće, a Biljana Borzan nije glasala.

„Umjesto potpune legalizacije, parlament podupire nijansiraniji pristup, već korišten u Švedskoj, kao oblik borbe protiv prostitucije. Na ovaj način kažnjavamo muškarce koji žensko tijelo tretiraju kao robu, bez kriminalizacije žena koje su prisiljene baviti se prostitucijom“, izjavila je Honeyball.

Švedska je prva zemlja koja je potražnju seksualnih usluga kriminalizirala još 1999. godine. Od tada, Nordijski je model postao popularan diljem Europe. Norveška i Island usvojile su ga 2009. godine, a Francuska 2013. godine. Alternativa ovom modelu je Nizozemski model, kojeg uz Nizozemsku provodi i Njemačka, čime je prostitucija u potpunosti legalizirana.

Oko pitanja kriminalizacije i dalje se spori. Pobornici Nordijskog modela tvrde da je prostitucija u suštini eksploatatorska i da će kriminalizacija potražnje dovesti do smanjenja prostitucije. Oni smatraju da će se na ovaj način osigurati kažnjavanje tražitelja usluga, dok će se prostitutke zaštititi. Pobornici dekriminalizacije, s druge strane, smatraju će kriminalizacija povećati ranjivost prostitutki jer će se potražnja odvijati ilegalno.

Honeyball tvrdi da se vrlo mali broj žena svojevoljno bavi prostitucijom, te da su mnoge žene koje prodaju svoje tijelo žrtve trgovine ljudima.

Ovo je u skladu s podacima Europola, prema kojima su žene žrtve trgovine ljudima u 96% slučajeva, od čega u 91% slučajeva radi seksualne eksploatacije. Krajnje odredište većine žrtava su zemlje u kojima je prostitucija legalna ili na neki način regulirana, a ne zemlje koje su prihvatile Nordijski model.

„Ako se trguje stotinama tisuća žena, možemo očekivati i stotine tisuća mušterija. Moramo zaustaviti potražnju i osvijestiti poveznicu između trgovine ljudima i prostitucije … Moramo stvoriti kulturu u kojoj su tražitelji svjesni da bi žene od kojih potražuju seksualne usluge mogle biti žrtve trgovine ljudima, izjavila je Myria Vassiliadou, koordinatorica za suzbijanje trgovine ljudima pri Europskoj komisiji.

Ipak, oko 450 organizacija civilnog društva i 45 istraživača, protivi se Nordijskom modelu.

Luca Stevenson, koordinator Međunarodnog odbora za prava seksualnih djelatnika/ca u Europi, kaže da „kriminalizacija klijenata nije samo neučinkovita u smanjenju prostitucije i trgovine ljudima, već i opasna za sve koji se bave prostitucijom. Na taj se način povećava stigma, koja je povod nasilju kojem smo izloženi. Radi se o neuspješnoj politici koje se odriču sve organizacije za prava seksualnih djelatnika/ca, te mnoge ženske, LGBT i migrantske organizacije, kao i neka tijela UN-a“.

Sa Stevensonom se slaže i Ana Mohr, koja je lobirala da EU parlament glasa protiv ovog izvješća, te dodaje da će mnoge žene, koje se zbog ovoga više ne budu mogle baviti prostitucijom, biti ostavljene bez alternativne mogućnosti stjecanja novca. [Ž.V.] The Guardian…


Povezano