Objavljeno

EU odobrila mobilnu aplikaciju kao metodu kontracepcije

Europska zdravstvena agencija odobrila je mobilnu aplikaciju Natural Cycles kao medicinku metodu kontracepcije. Riječ je o aplikaciji koja se pomoću preciznog termometra oslanja na bilježenje dnevne temperature te uz pomoć detaljnih podataka o menstruaciji određuje plodnost. Kreatorica aplikacije je Elina Berglund, fizičarka koja je bila dio tima koji je 2013. godine dobio Nobelvu nagadu za fiziku.

Kako prenosi Sezamweb, aplikaciju je 2014. u Švedskoj lansirala Elina Begrlund, zajedno sa suprugom i također znanstvenikom Raoulom Scherwizlom. Natural Cycles koristi jedinstveni algoritam, a osim temperature u obzir uzima mnoge druge faktore, kao što su preživljavanje spermija, oscilacije u temperaturi i neredovitost menstrualnog ciklusa. Uz to, aplikacija detektira ovulaciju, plodnost i različite faze ciklusa te daje precizne izračune budućih ciklusa.

Aplikacija pokazuje crveno svjetlo u dane kada je mogućnost trudnoće visoka i zeleno svjetlo u dane kada je ta mogućnost niska te na taj način ženi signalizira korištenje ili nekorištenje zaštite (ovisno o tome želi li žena ostati trudna).

U kliničkoj studiji na kojoj je testirana aplikacija sudjelovalo je 4000 žena koje su se koristile i bazalnim termometrom koji dolazi uz aplikaciju. Nalazi studije ispali su mnogo bolji no što je to slučaj s prirodnim, odnosno tradicionalnim metodama zaštite. Prilikom korištenja aplikacije neplanirano je zatrudnjelo samo 7 od 100 žena, što je velik pomak u usporedbi s 24 od njih 100 koje su koristile ritmičku ili kalendarsku metodu.

Elina Berglud istaknula je kako cilj aplikacije nije zamijeniti ostale metode kontracepcije već osigurati točniju, matematički poboljšanu verziju starih metoda zaštite. Sezamweb

Povezano