Objavljeno

Erin Brockovich protiv proizvođača trajne kontracepcije

Nekoliko se tisuća žena žalilo na neizdržive bolove uzrokovane korištenjem trajne metode kontracepcije Essure, no proizvođač ne želi prihvatiti odgovornost. Slučaj je preuzela aktivistkinja Erin Brockovich.

Amerikanka Tanya Lovis rekla je za CBS da je “svaki mjesec po tri tjedna doslovno hodala držeći se za trbuh” zbog intenzivnih bolova u zdjelici i oštrih probadajućih grčeva. “Moje mi je tijelo govorilo da nešto nije u redu”, izjavila je, a njezini su simptomi uključivali krvarenje i povraćanje.

Nakon što je godinu dana trpjela bolove, konačno je svoje simptome povezala s Essureom – trajnom metodom kontracepcije koja ne zahtijeva operaciju i učinkovitija je od podvezivanja jajnika. Lovis je na Facebooku našla 1 800 korisnica Essurea koje su imale slične nuspojave.

Erin Brockovich je na svojoj Facebook stranici Essure Problems primila tisuće poruka od žena iz Europe i SAD-a koje su podijelile slične priče. Brockovich se sada bori da promijeni pravo prvenstva ovog proizvoda, jer prema zakonu, žene koje pate od nuspojava nemaju pravo tužiti Bayer, Essureovo krovno poduzeće.

Bayer ne želi prihvatiti odgovornost te i dalje tvrdi da njihov proizvod čini više koristi nego štete. U izjavi koju je poduzeće izdalo, stoji da im je briga o pacijentima i sigurnost vlastitih proizvoda vrlo važna te da žale ako je netko osjetio nuspojave.

Naglasili su također da “ne postoji metoda kontracepcije koja je bez rizika ili koja je prikladna za svakoga. Žene moraju razgovarati s liječnikom o prednostima i rizicima svake metode kontracepcije koju namjeravaju koristiti”, stoji u izjavi. [V.V.] Jezebel


Povezano