Objavljeno

EP odbio zajamčiti muškarcima i ženama istu plaću za isti posao

Europski parlament je u utorak s veoma malom razlikom u glasovima odbacio izvješće o jednakopravnosti muškaraca i žena u kojemu se, među ostalima, pozivalo da im se zajamči ista plaća za isti posao.

Protiv izvješća je glasovalo 298 zastupnika, uglavnom konzervativaca, 289 je bilo ‘za’, većinom ljevičari i liberali, a 87 je bilo suzdržano, među kojima veći broj ‘zelenih’.

Hrvatski zastupnici/ice u EP-u Zdravka Bušić, Ivana Maletić, Dubravka Šuica, Andrej Plenković, Davor Ivo Stier i Ruža Tomašić izjasnili su se protiv izvještaja, dok su se eurozastupnici iz SDP-a te laburist Nikola Vuljanić očitovali za.

Izvještaj poznatiji pod imenom Zuber report, prema portugalskoj eurozastupnici Ines Cristini Zuber (GUE/NGL) koja ga je sastavila, razmatra cijeli niz mjera za poboljšanje ravnopravnosti muškaraca i žena, među kojima je i uvođenje kvota koje bi omogućile bolju zastupljenost žena u upravnim strukturama poduzeća. Traži se ista plaća za isti posao te predlaže da se trudnicama ne smije dati otkaz dok su na rodiljnom dopustu.

Po podacima iz prošle godine, samo 2,4 posto žena uspjelo je doći do najviše pozicije u kompanijama, dok ih samo 8,9 posto ima svoje mjesto u upravnim odborima. Žene su u prosjeku plaćene 16 posto manje nego muškarci za isti posao, a ekonomska kriza svakim danom pogoršava ionako alarmantne razlike na tržištu rada. Prema analizi u izvještaju vidi se da su se mjere štednje teže odrazile na žensku populaciju.

Konzervativcima koji su glasali protiv – a naši HDZ-ovci i Ruža Tomašić ostali su vjerni stranačkim linijama – sporna je navodno bila liberalana pozicija vezana uz prava na pobačaj i prava LGBT-osoba. Zastupnica Zdravka Bušić zamjerila mu je “relativizaciju strukture temeljne društvene zajednice, a to je obitelj”. 

“Ženama treba omogućiti da budu majke i olakšati im to poticajima. Treba im omogućiti da budu nositeljice društva, i vrednovati tu njihovu ulogu,˝ rekla je Bušić u svom nastupu u EP-u.

Ines Cristina Zuber konstatirala je: “Parlament je poslao sramotan signal. Ovo je velika sramota”.

Nekolicina zastupnika ustvrdila je da su ovime eurozastupnici pokazali svoje pravo lice i izjasnili se što zapravo misle o ravnopravnosti spolova.

Europski ženski lobi oštro je osudio odbacivanje godišnjeg izvješća o ravnopravnosti spolova, te navode kako je ovo alarmantni politički znak svim ženama i djevojčicama u Europi, pogotovo jer ekonomska i financijska kriza, te naknadne mjere štednje izrazito teško pogađaju upravo žene. 

Belgijska socijalistička zastupnica Veronique De Keyser upozorila je na ‘nevjerojatan hod unatrag par dana nakon Međunarodnoga dana žena’.

“Današnjim glasovanjem nisu povrijeđene i napadnute samo žene, nego i čitavo društvo, naše vrijednosti i samo srce naše čovječnosti”, upozorilo je francusko izaslanstvo socijalističke skupine.

Belgijska konzervativna političarka Anne Delvaux misli da je izvješće odviše ‘ideološko’ i ‘usmjereno na nesretne posljedice mjera štednje’.

“Moramo zaključiti da se sporo napreduje što se tiče jednakopravnosti muškarca i žene, ali kriza nije jedini uzrok, daleko od toga”, dodaje njezina bugarska kolegica Marija Gabriel.

Ovaj izvještaj odbačen je uoči europskih izbora nakon kojih se očekivalo da će barem na neku od najviših funkcija u Europskoj komisiji, Europskom vijeću ili Europskom parlamentu zasjesti žena. Tportal/Forum.tm… 


Povezano