Objavljeno

Utjecaj Švedske feminističke inicijative u EU parlamentu

Na nedavnim EU izborima, Švedska Feministička inicijativa (F!) postala je prva samostalna feministička stranka koja je osvojila mandat u Europskom Parlamentu. Njihova pobjeda ukazala je na mogućnost transformacije javnog diskursa, te učinila vidljivim glavna pitanja kojima su se bavili kroz kampanju, a to su rodna i rasna jednakost, te feministička kritika društva. Takav povijesni uspjeh imao je eksplozivan odjek i u drugim zemljama EU.

Ipak, sa samo 5% podrške birača i jednim zastupnikom u tijelu od 750 članova, stranka neće imati znatniji utjecaj na politiku, no može promijeniti ponašanje ostalih stranaka u sustavu.

Pravi primjer je Sjeverno Irska Ženska koalicija (NIWC), mala i marginalna stranka koja se u javnosti pojavila 1996. godine. Usprkos tome što nikad nisu osvojili više od 1,5 posto glasova birača, ta je stranka pritisnula druge stranke u sustavu na rješavanje rodne neravnoteže. 

Neki od načina bili su ukazivanje na to kako stranke nisu učinile dovoljno za promicanje ženskih prava, lobiranje unutar vodstva za posvećivanje veće pozornosti feminističkim temama, te veći pristup žena političkoj vlasti. 

Broj kandidatkinja za političke funkcije na svim razinama u Sjevernoj Irskoj porastao je u razdoblju nakon stvaranja NIWC u gotovo svim strankama, kao i uspjeh samih kandidatkinja na izborima. Također, pet od šest glavnih stranaka u izbornom ciklusu uvrstili su navedene teme u svoje programe, a koje prethodno NIWC-u nisu imale.

Biti će zanimljivo vidjeti kakve će F! imati učinke u EU parlamentu, no stranka će najvjerojatnije najveći uspjeh ostvariti na lokalnoj razini. Neki od načina su mobiliziranja novih birača, pritisak na druge švedske stranke da se zauzmu za gay brakove, uvođenje kvota u korporativnim zajednicama i slično, a svakako će s ostalim srodnim europskim strankama lobirati za ravnopravnost spolova u EU.


Povezano