Objavljeno

Endometrioza povezana s nekim oblicima raka jajnika

Endometrioza je kronična bolest koja utječe na zdravlje žena reproduktivne dobi, a čija je odlika da tkivo slično sluznici maternice raste u drugim dijelovima tijela poput mjehura ili crijeva.

Smatra se da je endometrioza uzrok do polovice neobjašnjenih oblika neplodnosti, a kod nekih žena izaziva toliko jake bolove da im je kvaliteta života znantno smanjena.

Neka istraživanja sugeriraju da osobe koje pate od endometrioze mogu imati veći rizik od raka jajnika. Znanstvenice sa Sveučilišta Queensland pokazale su da postoji genetska poveznica između endometrioze i nekih vrsta raka jajnika, a njihovo istraživanje je objavljeno u časopisu Cell Reports Medicine.

Bilo je potrebno više informacija o tome kako se endometrioza i različite vrste raka jajnika razvijaju, o pratećim čimbenicima rizika i procesima koje dijele,” izjavila je autorica studije dr. Sally Mortlock s UQ Instituta za molekularnu bioznanost. “Naše istraživanje pokazuje da osobe koje nose određene genetske markere koji ih predisponiraju na endometriozu također imaju veći rizik od određenih podtipova epitelnog karcinoma jajnika.”

Istraživanje je kombiniralo velike skupove podataka, uspoređujući genome 15 000 pacijentica s endometriozom i 25 000 s rakom jajnika, kako bi se pronašlo preklapanje čimbenika rizika ovih dviju bolesti.

Dok rezultati pokazuju značajno biološko preklapanje između ovih dviju bolesti, znanstvenice ističu da to nije neposredan razlog za bojazan za oboljele.

Procjenjuje se da je 1 od 76 žena izložena riziku od raka jajnika tijekom svog života, a endometrioza to neznatno povećava na 1 od 55, tako da je ukupni rizik još uvijek vrlo nizak,” pojasnile su.

Otkrivanje ove korelacije ima potencijal dovesti do napretka u liječenju obje bolesti. Istražujući specifične dijelove DNK-a koji povećavaju rizik od ovih bolesti, znanstvenice su uspjele identificirati gene u tkivu jajnika i maternice koji bi mogli biti pogodni za buduće terapije. [K.D.] Cosmos…


Povezano