Objavljeno

Novi lijek mogao bi ublažiti simptome postporođajne depresije

Foto: Rawpixel

Lijek zuranolon, trenutno u trećoj fazi kliničkih ispitivanja, pokazao se učinkovitim u liječenju postporođajne depresije.

Depresija nakon poroda javlja se u čak 10 do 15 posto žena, a uključuje simptome poput razdražljivosti, poteškoća sa spavanjem, naglih promjena raspoloženja te gubitka interesa. Postporođajna depresija negativno utječe na zdravlje majki, zbog čega se one teže povezuju s novim članom obitelji, što posljedično ugrožava i usporava psihofizički razvoj novorođenčadi.

Ne iznenađuje stoga golemi interes za razvoj novih metoda liječenja ovog najčešćeg postpartalnog sindroma. Donedavno su za liječenje postporođajne depresije korišteni neki od antidepresiva iz skupine inhibitora ponovne pohrane serotonina (SSRI) ili noradrenalina i serotonina (NSRI), koji se u svakodnevnoj kliničkoj praksi koriste za liječenje depresivnih poremećaja. Međutim, jedno od njihovih ograničenja jest dugotrajan period (od četiri do šest tjedana) potreban za ostvarivanje punog terapijskog učinka, a upravo prvih nekoliko tjedana nakon poroda predstavlja ključno razdoblje za povezivanje majke i djeteta.

Značajan pomak u liječenju depresije u razdoblju nakon poroda napravljen je s lijekom Zulresso, koji je pružao prijeko potreban brz učinak. Riječ je o lijeku kojeg je 2019. godine Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila za liječenje postpartalne depresije, a čiji učinci su bili vidljivi već nakon 24 do 48 sati od primjene lijeka. Međutim, nakon početnog entuzijazma ipak su uočene štetne nuspojave koje se mogu javiti uz primjenu ovog lijeka, poput sedacije ili gubitka svijesti. K tome, lijek nije osobito praktičan za korištenje s obzirom da se primjenjuje isključivo intravenski, tijekom 60 sati, što zapravo podrazumijeva trodnevni boravak u bolnici.

Novo oduševljenje došlo je s rezultatima treće faze kliničkih ispitivanja lijeka zuranolona, molekule vrlo slične lijeku Zulresso, ali s ključnom razlikom u boljoj oralnoj bioraspoloživosti, što otklanja potrebu intravenske primjene (lijek se uzima u obliku tableta). Ono što ga čini posebno atraktivnim u liječenju depresije je što su prvi rezultati vidljivi već nakon dva tjedna, ako je suditi po rezultatima studije objavljenima u JAMA Psychiatry. Njihovo dvostruko slijepo, randomizirano kliničko ispitivanje, provedeno između siječnja 2017. i prosinca 2018. u SAD-u, ukazalo je na prednost zuranolona pred placebom. Uključivalo je 151 ženu u dobi od 18 do 53 godine, kod kojih su bili prisutni simptomi teške postpartalne depresije koji su se javili unutar prva četiri tjedna babinja ili u posljednjem tromjesečju trudnoće. Polovica žena dobivala je 30 mg zuranolona svaki dan, a druga polovica placebo.

Prvi rezultati bili su vidljivi već treći dan, a daljnja regresija simptoma bila je primjetna do 15. dana, kada je 45% žena koje su dobivale zuranolon bilo u remisiji, a u skupini onih koje su dobivale placebo remisija je postignuta kod njih 23%. Nakon 45. dana istraživanja, više od polovice žena koje su dobivale lijek (53%) postigle su remisiju, u usporedbi s 30% onih koje su dobivale placebo.

Ostaje istražiti kakav učinak lijek ima na dojenje, s obzirom da žene koje su sudjelovale u studiji u tom razdoblju nisu dojile. Najčešće nuspojave prijavljene tijekom istraživanja uglavnom su bile vrlo blage, a uključivale su umor, glavobolju, mučninu i vrtoglavicu.

Opisani rezultati ulijevaju nadu da će žene koje boluju od postporođajne depresije uskoro na raspolaganju imati novi oblik terapije. Važno je naglasiti da je, osim razvoja novih lijekova, jednako bitno u javnosti osvijestiti rasprostranjenost i učestalost postporođajne depresije. Od iznimne je važnosti mladim majkama poslati poruku da nisu same te da nipošto nisu krive za depresiju, što uvelike može doprinijeti njihovom liječenju.

Tekst je objavljen je u sklopu temata ‘Rodna prizma za ravnopravnije društvo’ koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.


Povezano