Objavljeno

Uz komičarke, menstruacija više nije tabu

Njujorška komičarka Priya Patel pokrenula je seriju videa na Youtube-u nazvanu „Ovo je serija video klipova o menstruaciji” u svrhu boljeg razumijevanja ženskog zdravlja, i to kroz razgovore s drugim komičarkama.

Iako tema menstruacije nije zabranjena i sve se više pojavljuje u medijima, razgovori o menstruaciji i dalje mogu biti pomalo neugodni, a Patel je svojim projektom odlučila doprinijeti tome da menstruacija prestane biti toliki tabu.

U svakom dijelu četverodijelne serije sudjeluje je po jedna komičarka s kojom Patel razgovara o njihovim iskustvima s menstruacijom. Iako je serija prvotno trebala imati ukupno pet dijelova, Patel otkriva kako su je preplavili mailovi drugih žena, bile one komičarke ili ne, koje također žele sudjelovati u projektu.

Komičarka smatra kako je bitno maknuti stigmu s ovog prirodnog mjesečnog procesa te ga približiti muškarcima, ali i ženama, te potaknuti otvoren i iskren razgovor o našem reproduktivnom zdravlju.

Duhovita serija namijenjena je široj publici, a autorica se nada da će ju gledati i mlađe djevojke. ”Cilj serije je stvoriti okružje u kojem je prirodno razgovarati o menstrualnim ciklusima i reproduktivnom zdravlju”, navodi Patel.

”Nadam se da će ovaj projekt doprijeti i do djevojaka u pubertetu, koje možda i nemaju frendicu s kojom mogu pričati o ovakvim stvarima, te ponuditi odgovore na pitanjima koja nas sve muče dok nam se u tijelima događaju promjene”.

U videu koji možete pogledati ispod, komičarka Kris Wiener priča o prvoj menstruaciji proživljenoj uz oca, koji je bio jednako nespreman i zbunjen koliko i ona. Salon


Povezano