Objavljeno

El Salvador pomilovao ženu optuženu za ubojstvo nakon komplikacija u trudnoći

Zagovornice/i ženskih prava pozdravile/i su odluku Kongresa da pomiluje ženu osuđenu na 30 godina zatvora zbog teškog ubojstva nastalog kao posljedica komplikacija u trudnoći.

Prema dostupnim informacijama Carmen Guadalupe Vasquez je u vlastitom domu rodila mrtvorođenče, te je naknadno zbog pojačanog krvarenja odvezena u bolnicu. Prvotno je optužena za pokušaj pobačaja, i to u zemlji koja je među rijetkima koje apsolutno zabranjuju pobačaj, no ova optužba koja donosi do godine zatvorske kazne, naknadno je zamijenjena onom za teško ubojstvo.

Od 30 godina kazne Guadalupe je do ovog trenutka odslužila sedam, a odluku Kongresa o pomilovanju još treba odobriti predsjednik El Salvadora Salvador Sánchez Cerén.

Ona je samo jedna u nizu žena optuženih zbog spontanog pobačaja ili drugih komplikacija vezanih uz trudnoću, zbog čega je u prosincu koalicija nevladinih organizacija, predvođenih s Agrupación Ciudadana i Centrom za reproduktivna prava, pokrenulo kampanju ‘Las 17‘ koja poziva na oslobođenje Guadalupe i drugih 16 žena osuđenih na 30 do 40 godina zatvora.

„El Salvador je desetljećima kršio temeljna ljudska prava ovih žena i brojnih drugih. Stojimo rame uz rame s ‘Las 17’, Agrupación Ciudadana i našim partnerima diljem svijeta u borbi za pravdu za žene El Salvadora“, izjavila je Mónica Arango Olaya, regionalna direktorica Centra za reproduktivna prava.

Predsjednica Centra, Nancy Northup, dodaje da „današnju odluku vlade u kratkom roku mora slijediti i oslobođenje svih ostalih žena nepravedno zatvorenih pod ovim opresivnim zakonom, kao i odlučno kretanje ka dekriminalizaciji pobačaja“.

El Salvador je jedna od samo šest zemalja koje apsolutno zabranjuju pobačaj, a prema službenim brojkama, najmanje je 129 osoba zatvoreno pod ovim strogim zakonom o pobačaju. [Ž.V.] TheGuardian/Reuters


Povezano