Objavljeno

Žena iz El Salvadora sudski progonjena zbog pobačaja ostvarila politički azil

Foto: Maria Teresa Rivera sa sinom nakon što je 2016. puštena iz zatvora

Maria Teresa Rivera u El Salvadoru je još 2011. godine optužena za pokušaj pobačaja kada je u sedmom mjesecu trudnoće počela krvariti te na kraju pobacila. Rivera je zatražila azil, a osigurala joj ga je Švedska, te je tako postala prva osoba koja je dobila političku zaštitu zbog sudskog progonjenja vezanog uz prekid trudnoće, prenosi Sputnik.

Radi se o zemlji koja ima jedan od najrigoroznijih zakona o pobačaju, koji je zabranjen u svim slučajevima osim kada je život majke ugrožen. Rivera je 2012. osuđena za teško ubojstvo i to na 40 godina. U zatvoru je postala glasna zagovarateljica prava na pobačaj i zakona je prošle godine predložen Kongresu El Salvadora, a koji bi pobačaj dozvolio i u slučajevima veće deformacije fetusa te u slučajevima silovanja i trefikinga. Iste godine predstavljen je i zakon prema kojem bi se zatvorska kazna za pobačaj podigla na 50 godina.

Prošle godine došlo je do preokreta u Riverinom slučaju, kada je viši sud prosudio da nije bilo dovoljno dokaza koji bi bez sumnje dokazivali da je počinila zločin. Međutim, zakonskom gonjenju tu nije bio kraj. Tužiteljstvo je uložilo žalbu i tražilo ponovno suđenje.

„Ne razumijem motive tužiteljstva za ovu žalbu“, kazala je tada Rivera, navodeći da je njezina obitelj vrlo siromašna te da nitko osim nje nema izvor primanja.

„Ovaj slučaj je savršen primjer kriminalizacije siromaštva od strane Vlade i društvene stigme s kojom se mnoge siromašne i marginalizirane žene moraju nositi pod ovom Vladom“, kazala je Veronica Reyena iz organizacije Catholic Passionists’ Human Rights. „Umjesto da poprave štetu koja je već učinjena, država ju ponovno progoni.“

Strah od ponovne osude te stigma kojoj je bila izložena Riveru su nagnali da napusti zemlju i potraži zaštitu. „Nisam svom sinu mogla osigurati budućnost. U zemlji je bio je izložen diskriminaciji i opasnosti“, kazala je.

Prošlog mjeseca zaštitu im je osigurala Švedska, navodeći kako „ne postoji dobar razlog za pretpostavku da se tretman koji je pretrpila u prošlosti neće ponoviti“ te kako je „jasno da je ovo [političko] progonjenje dijelom utemeljeno na njezinom spolu“ i „političkim stavovima“.

Rivera borbu za pravo na pobačaj nastavlja iz inozemstva. „Odbijam zašutjeti zbog svojih prijateljica zatvorenih u El Salvadoru. Želim da vlada odobri zakonsku reformu… Ovo će pomoći ženama i djevojkama, djevojkama koje su silovane.“ Spomenuti zakon koji kazne želi postrožiti osudila je kao „smrtnu kaznu za siromašne žene“. [Ž.V.]


Povezano