Objavljeno

Izmjene zakona o pobačaju u El Salvadoru nose prijetnu od 50 godina zatvora

El Salvador, država kojom već dominiraju najstroži zakoni protiv pobačaja, odnosno pobačaj je ilegalan u svim slučajevima, mogla bi ovo pravo učiniti još manje ostvarivim. Parlament je naime donio prijedlog izmjene zakona  kojim bi se zatvorska kazna za žene koje odluče prekinuti trudnoću podigla do 50 godina.

Aktivisti/kinje za reproduktivna prava žena oštro su kritizirali političare konzervativne stranke, The Nationalist Republican Alliance (ARENA), koji su zaslužni za prijedlog izmjene Članka 133. Kaznenog zakona koji određuje zatvorsko kažnjavanje žena zbog pobačaja.

U tamošnjim zatvorima trenutno je oko 25 žena koje služe zatvorsku kaznu do 30 godina života, a optužene su zbog pobačaja koji nije dozvoljen ni u slučaju silovanja, incesta ili opasnosti po zdravlje majke, a sudu je teško dokazati i spontani pobačaj.  

Novi prijedlog zahtjeva povećanje te kazne na minimum 30 te maksimum od 50 godina zatvora što je gotovo jednako kazni koja se u toj zemlji dodjeljuje za teže nehumano ubojstvo.

„Parlamentarci u El Salvadoru igraju jako opasnu igru sa životima milijuna žena“ , rekla je Erika Guevara-Rosas, američka direktorica Amnesty Internationala koja smatra da će novi skandalozni prijedlog samo pogoršati i sada težak položaj žena u toj državi.

U svom posjetu Washingtonu glavni državni odvjetnik Douglas Melendez rekao je novinarima da je zatražio razmatranje zakona oko pobačaja, ali nije specificirao podržava li ili ne povećanje kazne.

El Salvador je do 1998. imalo blaže zakone protiv pobačaja te je on bio dozvoljen u slučajevima poput silovanja, incesta ili opasnosti po život djeteta ili majke. No, od te godine jačanjem političkog utjecaja religioznih i konzervativnih skupina iz zakona su izbrisane i te iznimke.

Procjenjuje se da je između 1998. i 2013. godine oko 600 žena optuženo na do 40 godina zatvora upravo radi pobačaja, a trudnice koje se pojave u bolnici radi krvarenja ponekad se zaveže lisicama za krevet ili su prisiljene privesti trudnoću do kraja i kada je njihov život u pitanju (poput slučaja 22- godišnje Beatrice kojoj nije bilo dozvoljeno obaviti pobačaj iako fetus nije razvio veći dio glave i lubanje).

Morena Herrera, ljevičarka koja trenutno vodi Građansku grupu za dekriminalizaciju pobačaja smatra da je najveći problem manjak informiranosti o reproduktivnim pravima i radi toga većina žena dobiva dojam ‘da postoje samo kako bi bile majke’.

Iako trenutno izgleda da promjene na bolje za ovu državu nisu na vidiku, mali korak naprijed puštanje je na slobodu zatvorenice Marie Therese  svibnju, koja je bila osuđena na 40 godina nakon što je pretrpila spotani pobačaj, ali je bila proglašena krivom za ubojstvo svog fetusa. [K.J.] Independent/TheGuardian


Povezano