Objavljeno

Eksperimentom povećati broj žena u filozofiji

Nakon što su uvidjeli da studij filozofije prije završetka napušta puno više studentica nego studenata, Sveučilište u Georgiji odlučilo je provesti zanimljiv eksperiment kako bi se povećao udio žena u studiju ove, prema brojnima, mizogine discipline.

Tako će od iduće godine studenti/ce filozofije u sklopu uvodnih kolegija u svojim silabusima imati zastupljeno minimalno 20% filozofkinja, što je dvostruko više nego dosad.

Istraživanje profesora Eddieja Nahmiasa pokazalo je kako brojne studentice filozofije nakon uvodnih kolegija ubrzo odustaju od studija jer smatraju da im materijali zastupljeni u silabusima nisu dovoljno bliski ili nisu povezani s ženskom problematikom.

Također, brojne su studenice istaknule da osjećaju svjesni i otvoreni seksizam koji postoji u filozofiji. Pretpostavlja se kako će obvezno čitanje filozofkinja na uvodnim kolegijima motivirati studentice za daljnje bavljenje filozofijom i samim time povećati žensku vidljivost u disciplini kojom tradicionalno dominiraju muškarci. [M.P.] Alternet


Povezano