Objavljeno

The Bearded Lady Project upozorava na diskriminaciju u polju paleontologije

Dr. Patricia Holroyd

The Bearded Lady Project je video i fotografski projekt koji slavi postignuća paleontologinja i upozorava na prepreke s kojima su suočene u svom profesionalnom radu.

Prema podacima Društva paleontologije kralježnjaka (SVP), žene čine manje od četvrtine članova strukovnih udruženja paleontologa.

Unatoč tome što gacaju kroz blato, tegle tešku opremu i rade jednako a često i više od svojih muških kolega, paleontologinje su i dalje podzastupljene i manje vidljive u ovom polju. Kako bi to promijenila, dr. Ellen Currano sa Sveučilišta u Wyomingu odlučila je staviti umjetnu bradu.

Kap koja je prelila čašu bila je situacija u kojoj je jedan od njezinih muških kolega pohvaljen zbog ideje koju je ona iznijela nekoliko trenutaka ranije, no nije bila primijećena. Kazala je svojoj prijateljici, režiserki Lexi Jamieson Marsh, da joj je dosta osjećaja nevidljivosti, kao i činjenice da se na televiziji mogu vidjeti samo izjave muških stručnjaka.

“Pomislila sam, ako stavim bradu, možda će netko konačno poslušati što imam za reći,” izjavila je Currano za Thomson Reuters Foundation.

Tako je nastao The Bearded Lady Project, koji na humorističan način slavi žene koje su posvetile svoje živote geološkim znanostima. Projekt uključuje web stranicu, film i putujuću izložbu koja se sastoji od stotinjak portreta paleontologinja koje su podijelile svoja iskustva i borbu za jednake radne uvjete i plaću, napredovanje i priliku za rad na terenu.


Povezano