Objavljeno

Edukativni video mađarske policije krivnju za seksualne napade skreće na žrtvu

Udruge za ženska prava i druge udruge civilnog društva u Mađarskoj uputile su oštru kritiku policiji zbog edukacijskog videa o javnoj sigurnosti prema kojem žene snose dio krivice za seksualne napade.

Video prikazuje tri prijateljice tijekom večernjeg izlaska do trenutka kada jednoj od njih ispred kluba pristupa napadač. Posljednji kadar prikazuje ženu kako leži na tlu i slogan: “Ti možeš učiniti nešto po ovom pitanju! Ti možeš učiniti nešto protiv ovoga”.

https://www.youtube.com/watch?v= KOC3C362yD0

Radi se o jednom od tri videa koja je naručila policija okruga Baránya u sklopu inicijative prevencije zločina. „Službene kopije su predane i predstavnicima/ama školskih vijeća kako bi se mogle prikazivati učenicima/ama tijekom diskusija o prevenciji nasilja“, stoji u objavi za medije koju je objavila policija.

Éva Cserháti iz Mađarskog ženskog fronta protiv nasilja (NaNe), izjavila je da video karikaturalno prikazuje žensku seksualnost i sugerira da žene ne bi trebale konzumirati alkohol ili se zabavljati na način koji nije prihvatljiv muškarcima, jer se takvo ponašanje onda može smatrati provokacijom.

Problematičnim smatra i prikaz napadača u liku stranca koji napada ženu u mračnoj ulici, budući da, kako kaže: „iz većine seksualnih napada stoji netko poznat žrtvi, često netko iz kruga obitelji i prijatelja“.

Udruženje žena Mađarske pokrenulo je online peticiju pozivajući policiju da ubuduće radi edukacijske materijale o javnoj sigurnosti koji se bave počiniteljem, a ne žrtvom. [Ž.V.] TheGuardian


Povezano