Objavljeno

Mađarska vlada napala antologiju bajki zbog širenja “homoseksualne propagande”

Mađarska vlada naložila je lezbijskoj izdavačkoj kući Labrisz da u svoje knjige ubaci napomenu kako sadrže “opise ponašanja koja nisu u skladu s tradicionalnim rodnim ulogama.”

Antologija bajki Čudesna zemlja za sve (Meseország mindenkié), koja donosi reinterpretacije i osuvremenjavanje 17 klasičnih priča na način da su likovi pripadnici/e manjinskih skupina, izazvala je kritike desničara čim je objavljena.

Zastupnica Dóra Dúró iz radikalno desne stranke Mi Hazánk Mozgalom (Pokret za domovinu) prošle je godine javno rastrgala knjigu, a predstavnici vladajuće stranke, zabrinuti za ćudoređe djece, prozvali su je “homoseksualnom propagandom,” tražeći da joj se zabrani ulazak u škole. Sada pak traže od izdavača da u knjigu ubaci dodatnu napomenu koja se tiče netradicionalnih rodnih uloga.

Udruženje mađarskih izdavača i knjižara (MKKE) osudilo je čin Dóre Dúró:

Sve knjige se mogu kritizirati, i svi političari imaju pravo javno kritizirati knjige ako im se ne sviđa sadržaj. Međutim, uništavanje knjiga iz političkih razloga jedan je od najsramotnijih povijesnih trenutaka u Mađarskoj i Europi.

Iz Labrisza navode da je namjera knjige promicanje tolerancije i poticanje mladih da prihvate manjine. Antologija sadrži, između ostalog, priče o zecu rođenom s tri uha, dječaku koji je usvojen, tamnoputoj Snjeguljici, romskom dječaku koji ima rasističku maćehu ali pronalazi ljubav kada upozna svjetlokosog dječaka Zekea…

Prvih 1500 primjeraka knjige brzo je rasprodano.

Iz Labrisa su najavili da će tužiti vladu zbog obveze uključivanja napomene jer smatraju da je diskriminatorna i neustavna.


Povezano