Objavljeno

Kina: Prva tužba zbog rodne diskriminacije završila nagodbom

Cao Ju (23) podigla je tužbu protiv pekinške Akademije Juren, tvrtke za privatne poduke, koja je odbila njezinu prijavu za posao s objašnjenjem da za poziciju izvršnog asistenta traže muškarca zato što će posao uključivati fizičke poslove poput mijenjanja boce na dispanzeru za vodu.

„Stvarno mi je trebao posao kako bih platila kredit, i željela sam ga. Smatram da je rod irelevantan dok god je osoba sposobna obavljati posao koji se od nje zahtjeva,“ kaže Cao objašnjavajući zašto je podigla tužbu.

Iako je njezina odluka da podigne tužbu neuobičajena, problem s kojim se susrela nije. Naime,  više od 90% studentica koje su sudjelovale u anketi All-China Women`s Federation, 2011. godine, vjeruje da su doživjele neki oblik rodne diskriminacije od strane poslodavca.

„Premda imamo zakon koji bi ženama i muškarcima trebao osigurati ista prava pri traženju posla, realnost je da mnoge tvrtke, već u oglasu za posao, otvoreno i besramno napišu ’ne zapošljavamo žene’. To je vrlo čudno. Niti jedan vladin odjel to ne nadgleda niti kažnjava“, kaže Caoin odvjetnik Huang Yizhi.

Ovo je u velikom kontrastu sa povijesnim zalaganjem Komunističke partije za rodnu jednakost i veću razinu zaposlenosti žena u Kini. Vlada je hvalila prve astronautkinje i pripadnice specijalnih postrojbi, u Maovoj eri, dužnosnici su promicali uključenost žena u javnoj sferi i bavljenje tradicionalno muškim poslovima. Ali nakon toga dolazi zazor od same pomisli da su muškarci i žene jednaki, tvrdi Tamara Jacka, stručnjakinja za rodna pitanja.

Tržišna ekonomija ovdje nije pomogla, jer se najviše razvijaju upravo one poslovne grane gdje postoji najveća nejednakost. Žene dominiraju u industrijama koje su slabije plaćene, a često im se i izbjegava dati zasluženo promaknuće. Kako u menadžmentu nema liderica, nitko ne poteže pitanje seksualnog uznemiravanja na radnom mjestu i otkaza koji prijete u slučaju trudnoće.

U Caoinom slučaju, lokalne su vlasti smatrale da diskriminacije nije bilo, budući da je Akademija izmijenila oglas za posao nakon njezine žalbe. Kasnije pokrenuta tužba završila je 30,000 juana vrijednom nagodbom.

Kako se radi o presedanu, Huang se nada da će sud uzeti taj slučaj kao referentnu točku, te da će inspirirati druge žene. „Žene trebaju unaprijediti svijest o svojim pravima i biti neovisnije“, ustvrdila je Cao. [M.K.] The Guardian


Povezano