Objavljeno

Dvostruka mjerila i diskriminacija žena u poslovnom svijetu

Novo istraživanje provedeno na pariškoj Sorboni potvrdilo je da žene koje u prijavnicama za razgovor za posao prilože sliku na kojoj su ‘slobodnije’ odjevene imaju čak pet puta veću šansu za razgovor za posao od žena koje pošalju slike na kojima su u odjeći koja im pokriva područje ispod vrata.

Za istraživanje su korištena dva vrlo slična profila žena, s gotovo potpuno identičnim vještinama koje se navode u njihovim CV-ima te fotografijama na kojima se nalazi ista žena, samo drugačije odjevena. Od 100 prijavnica poslanih za posao prodavačice i 100 prijavnica poslanih za posao računovotkinje, profil žene koja ima dublji ‘v izrez’ dobio je 62 poziva više za razgovor za posao od profila druge žene, dok je za posao računovotkinje isti profil dobio čak 68 ponuda više.

 Fotografije koje su korištene za istraživanje

“Bez obzira na to radi li se o poslu na kojemu će kupac imati kontakt s prodavačicom ili o poslu na kojemu će računovodstvenik surađivati s računovotkinjim, kandidatkinje s većim izrezom dobile su puno veći broj pozitivnih odgovora” kazao je voditelj istraživanja, doktor Sevag Kertechian. “Rezultati su krajnje šokantni, ali ne nužno i iznenađujući. Dokazuju da je na ovome polju potrebno provesti veći broj istraživanja.”

Naravno da ovakvi rezultati u današnje vrijeme, nažalost, ne šokiraju previše, ali ono što je posebno problematično za žene u poslovnom svijetu su dvostruka mjerila s kojima se susreću. Prije nekoliko godina jedno je istraživanje pokazalo da je 50 posto šefova odlučilo ne odobriti povišicu ili unaprjeđenje svojim djelatnicama jer su ih smatrali neprimjereno odjevenima, odnosno, smatrali su da svojim odijevanjem otkrivaju previše, što su pripisali njihovoj neprofesionalnosti.

Još jedno je istraživanje nedavno potvrdilo kako atraktivnije žene zarađuju i do 20 posto više novaca od manje atraktivnih kolegica. Međutim, ‘atraktivno’ se u ovom istraživanju ne odnosi isključivo na sam fizički izgled, već na količinu truda, vremena i novaca koji su žene spremne uložiti u svoj izgled. Prema ovom istraživanju, žene koje se redovno šminkaju i uređuju svoje frizure i nokte, zarađuju i do 6 000 $ više od kolegica koje ne pridaju toliko pažnje svojem fizičkom izgledu.

Osim ovakvih oblika predrasuda, žene se na radnim mjestima susreću i s nerealnim očekivanjima poslodavaca koje nerijetko nemaju nikakvu drugu svrhu doli ih poniziti ili učiniti seksualnim objektima koji će njihovim poslodavcima pomoći da zarade više novaca. Jedan takav primjer s naših prostora je i slučaj konobarice koja nije dobila posao u lokalu Craft Room na zagrebačkoj Opatovini, jer je odbila na posao dolaziti obučena kao francuska sobarica.

Ovakvi slučajevi dokazuju da žene u poslovnom svijetu još uvijek nemaju mogućnost samostalnog odlučivanja o odjeći koju će izabrati za posao, već moraju vagati i razmišljati u kojim situacijama će ih njihovi šefovi, ali i kolege, smatrati previše konzervativnima, a u kojim će situacijama biti etiketirane kao neprofesionalne i biti podvrgnute neprimjerenim komentarima ili čak seksualnom uznemiravanju na poslu.

Povezano