Objavljeno

“Dugina mapa Europe” otkriva koliko se u Europi (ne) poštuju prava LGBTI osoba

ILGA-Europe objavila je izvještaj Rainbow Europe 2017. s rezultatima koji pokazuju koliko europske zemlje poštuju prava LGBTI osoba.

Izvještaj europske zemlje smješta na ljestvicu u rasponu od 0%, što je rezultat zemlje u kojoj se bilježi visok stupanj diskriminacija i teške povrede ljudskih prava, do 100 %, što je rezultat koji podrazumijeva da u zemlji vlada potpuna jednakost i da se poštuju ljudska prava. Te brojčane vrijednosti dobivene su iz temeljitog pregleda zakona i političkih mjera koje se tiču života LGBTI osoba. 

U svakoj zemlji se prati širok raspon indikatora – od jednakosti, obiteljskih pitanja, govora mržnje, do pravnog priznavanja roda, slobode izražavanja i prava na azil.

Hrvatska je na ljestvici od 49 zemalja na 16. mjestu, s rezultatom od 50%, a prednjači u regiji – susjedna Slovenija je sljedeća na ljestvici, a BiH i Srbija zauzimaju 27. i 28. mjesto.

Prvo mjesto pripada Malti s rezultatom od 91%, što je posljedica pozitivnih promjena poput legalizacije istospolnih brakova u lipnju prošle godine. Mjesta pri vrhu pripadaju i Belgiji, Norveškoj i Ujedinjenom Kraljevstvu, no ILGA-Europe upozorava kako je samo 16 od 49 zemalja postiglo rezultat iznad 50%, a stagniraju ili na ljestvici padaju mnoge zemlje poznate kao tradicionalni pioniri društvene jednakosti. Razlog tome je nedostatak značajnijeg napretka u posljednjih godinu dana. Tako je Hrvatska, iznenađujuće, na ljestvici bolje pozicionirana od Islanda, koji je s 47.2% na 19. mjestu.

Na dnu ljestvice je sumorno; Azerbajdžan je na dnu s rezultatom od 4.7%, a blizu su i Rusija, Armenija i Turska. Od zemalja Europske unije, najniži rezultat ima Latvija (16%), a odmah potom i Poljska (18%). Kao najveće probleme tih zemalja ILGA-Europe navodi policijske pretrese usmjerene na LBGTI osobe i uvredljive javne izjave političara.

Sveobuhvatni zaključak ovog ispitivanja jest kako europske zemlje trebaju učiniti više kako bi zaštitile prava LGBTI osoba.

ILGA-Europe poziva europske vlade da potpuno podrže progresivne politike i zakone, te da provode postojeće pozitivne zakonske mjere, prenosi Euronews.

„Izvanredna postignuća ostvarena u proteklom desetljeću su na kocki. Nemojmo se zavaravati kako smo svi postigli jednakost,“ rekla je Evelyne Paradis, izvršna direktorica organizacije. „Suočeni smo s  puno populizma i nacionalizma koji nisu samo političko pomodarstvo, već mogu imati ozbiljan i trajan učinak na živote LGBTI osoba u Europi“. [J.L.]

 


Povezano