Objavljeno

Državni udari na civilno društvo preko EU fondova

Foto: Wesley Tingey

Organizacije civilnog društva u Hrvatskoj imaju sve manje vremena za najvažniji dio posla radi kojeg postoje – rješavanje društvenih problema i stvaranje pozitivnih društvenih promjena. Mnoge od njih pate od sagorijevanja i iscrpljenosti i već dulje vrijeme plešu na rubu egzistencije.

Gong donosi analizu stanja civilnog društva te preporuke za drukčiji pristup prema civilnom društvu i za učinkovitije upravljanje EU sredstvima.

Kroz Europski socijalni fond, Operativni program “Učinkoviti ljudski potencijali” 2014.-2020. kojim upravlja Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, provodi se financijsko iscrpljivanje i administrativno nasilje kroz nepridržavanje kalendara objave natječaja, neobjave natječaja, česte obustave i poništavanja istih, te brojne izmjene natječajne dokumentacije. Odugovlači se s odgovorima na upite i zahtjeve, uvodi bezbroj pravila i procedura, daju općeniti odgovori, te zavlači same korisnike. Provedbena tijela su neusklađena, vidljiv je nedostatak fleksibilnosti i šire perspektive te nedostatak transparentnosti cjelokupnog procesa.

U mandatu premijera Plenkovića procesu urušavanja civilnog društva pristupilo se temeljito. Najprije je kadrovski preuzeta kontrola nad radom Zaklade za razvoj civilnog društva, a potom i Ureda za udruge, u čemu je važnu ulogu imao ministar Pavić, tadašnji ministar rada i mirovinskog sustava, danas ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Sustavno neobjavljivanje natječaja i administrativno nasilje koje se vrši kroz EU projekte najjači efekt ima upravo na udruge koje zbog toga otežano mogu planirati svoje aktivnosti i proračune pa fokus svog djelovanja sve više usmjeravaju na vlastitu egzistenciju, umjesto na djelovanje zbog kojeg postoje, upozoravaju iz Gonga.

Uloga države je da najprije osigura slobodu javnog izražavanja, okupljanja, udruživanja i djelovanja, a potom i da razvija poticajni okvir koji civilnom društvu omogućava razvoj i daljnje jačanje. Pritom je važno da organizacije ostanu neovisne u svom djelovanju i zadrže svoju kritičku ulogu, a da istodobno imaju mogućnosti za javno financiranje. Međutim, od 2016. država svjesno opstruira razvoj civilnog društva, posebice udruga koje su kritične prema vladajućima, ali i čije se djelovanje ne uklapa u ideološki okvir desnice (primjerice, udruge za prava žena ili LGBTIQ osoba).

Analizu u cijelosti možete pročitati na službenoj stranici Gonga.


Povezano