Objavljeno

Prijavi ulično uznemiravanje putem besplatne aplikacije!

U Zagrebu je održano predstavljanje hrvatskog prijevoda aplikacije Safecity koja je nastala prije deset godina u Indiji s ciljem omogućavanja prijave raznih tipova uličnog uznemiravanja i nasilja – od buljenja i zviždanja preko uhođenja i dodirivanja do silovanja i trgovanja ljudima. Obradom podataka koji se prikupljaju aplikacijom omogućuje se identificiranje čimbenika koji vode do uličnog uznemiravanja i nasilja, te stvaranje veće sigurnosti u gradovima.

Na predstavljanju koje je organizirano na početku Međunarodnog tjedna posvećenog sprječavanju uličnog uznemiravanja, uvodni je govor održala pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, a aplikaciju su predstavile članice inicijative „Razotkrijmo skriveno uznemiravanje“ koje su radile na hrvatskom prijevodu aplikacije: Ivana Šalinović, profesorica engleskog i francuskog jezika i književnosti, Dunja Bonacci Skenderović, politologinja, konzultantica za suzbijanje nasilja nad ženama, Erna Tomiša, psihologinja, specijalistica u agenciji za ljudske resurse i Nina Sabolić, socijalna radnica.   

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova istaknula je da i dalje živimo u svijetu u kojemu su rodni stereotipi i seksizam svakodnevnica, a sigurnost žena je ugrožena rodno utemeljenim nasiljem koje poprima najrazličitije oblike, od seksističkog dobacivanja do vrijeđanja, prijetnji, ekonomskog, seksualnog i fizičkog nasilja te na kraju i femicida. Istaknula je da ova aplikacija može dati svoj doprinos u rješavanju problema uznemiravanja u javnom prostoru i u Hrvatskoj, kako žena, tako i  rodnih i spolnih manjina.

Uz to što je prikupljanje informacija o problematičnim mjestima u javnom prostoru važno, nužno je da se ti podaci predoče gradovima i općinama koje ih moraju koristiti kao dio rodno osviještene politike u urbanom i prostornom planiraju te održavanju i izgradnji komunalne i druge infrastrukture, a platformu treba koristiti i policija kako bi svoje snage usmjerila prema područjima u kojima se posebice učestalo događa nasilje.

Ljubičić je dodatno istaknula da sve ove aktivnosti trebaju pratiti i dubinske promjene društva, a do te promjene može doći samo kroz edukaciju o rodnoj ravnopravnosti koja treba početi od najranije dobi te biti sustavno integrirana u odgojno-obrazovni sustav na svim razinama. Na kraju, pravobraniteljica je zahvalila projektnom timu na prijevodu aplikacije na hrvatski jezik, te je pozvala žene, pripadnike/ce rodnih i spolnih manjina, kao i drugih skupina koje se prosječno češće susreću s nasiljem u javnom prostoru, da koriste aplikaciju, a općine i gradove, kao i policiju, pozvala je da dobivene informacije i podatke shvate ozbiljno i uključe ih u godišnja planiranja akcija kojima će prijavljeni javni prostori postati sigurni prostori za žene, spolne i rodne manjine i sve druge građane.  

U svrhu dobivanja šire slike o ovoj temi, tijekom predstavljanja pročitana su svjedočanstva žena iz Hrvatske o uličnom uznemiravanju i nasilju te se prisutnima videoporukom obratila Elsa Marie D’Silva, osnivačica zaklade Red Dot koja je stvorila aplikaciju Safecity.

Aplikacija Safecity je dostupna putem servisa Google Play i Apple Store te se može preuzeti i koristiti besplatno.  


Povezano