Objavljeno

Doprinesi umjetničkom istraživanju na temu menopauze i starenja

Umjetničko istraživanje bavi se temom destigmatizacije menopauze i starenja s ciljem stvaranja prostora za međusobnu podršku i osnaživanje žena koje prolaze kroz životno razdoblje menopauze, uključujući peri- i postmenopauzu. Uz navedeno, naglasak je i na međugeneracijskom prijenosu iskustvenog znanja.

Istraživanje se provodi u suradnji umjetnice Milijane Babić, Galerije Prozori – Knjižnice grada Zagreba i Gradske knjižnice Rijeka, u periodu od svibnja do listopada 2024. godine. Sudjelovanje u istraživanju je anonimno.

Polazište istraživanja je pretpostavka da se mnoge žene suočavaju s dubinskim psihofizičkim promjenama povezanim s padom proizvodnje spolnih hormona u općem stanju nespremnosti, zbunjenosti i izostanka adekvatne podrške koja uključuje i onu zdravstvenih djelatnika/ca.

Istraživanje je inspirirano sljedećim pitanjima: S kojom vrstom znanja se možemo oduprijeti negativnim trendovima koji potiču nesigurnost kod žena i smanjuju naše kreativne i transformativne potencijale? Na koji način smo osvijestile i/ili nadišle vlastite ili tuđe predrasude vezane za menopauzu i starenje? Koje smo oblike samopomoći razvile kao taktike preživljavanja u području intimnog, poslovnog i društvenog života? Kako preuzeti kontrolu nad svojim tijelima i svojim životima?

Pozvane ste da svojim kreativnim prilogom doprinesete stvaranju priručnika za žene koji uključuje brojne glasove i služi kao svojevrstan vodič kroz dobre i loše dane u godini. Svoje osobno iskustvo možete pretočiti u kratku priču, misao, savjet, recept, vježbu, pjesmu, crtež ili bilo koju drugu formu te se po želji potpisati nekim od vaših stvarnih ili fiktivnih identiteta.

Svoj prilog možete ubaciti u za to predviđene kutije u prostorima knjižnica, poslati poštom (Galerija Prozori – Knjižnica S. S. Kranjčevića, Zapoljska 1, 10000 Zagreb ili Gradska knjižnica Rijeka, Viktora Cara Emina 1, 51000 Rijeka) s napomenom „Knjiga utjehe i radosti za svaki dan” te putem elektroničke pošte (knjigauirzsd@gmail.com).  

Rezultati istraživanja bit će javno predstavljeni u Rijeci i Zagrebu, a prikupljeni materijal korišten kao osnova za produkciju umjetničkog rada.


Povezano