Objavljeno

Događanja povodom dana borbe protiv homofobije

Međunarodni dan borbe protiv homofobije (IDAHO) obilježava se 17. svibnja, na dan kada je homoseksualnost 1990. godine uklonjena kao bolest iz Međunarodne klasifikacije bolesti i Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

LGBTIQ organizacije diljem svijeta obilježavaju taj datum s ciljem podizanja svijesti o nužnosti borbe protiv predrasuda i diskriminacije prema transrodnim i transeksualnim osobama te osobama biseksualne i homoseksualne orijentacije.

Najveći europski fundraising party za borbu protiv HIV-a i AIDS-a koji okupi čak 45.000 posjetitelja/ica, bečki Life Ball, ovogodišnji Dan borbe protiv homofobije obilježava motom ‘Fight the Flames of Ignorance’, kao referencu na prirodne elemente koje su koristili za temu posljednja četiri bala.

Nastupat će Scissor Sisters, Gloria Estefan i Cheyenne Jackson, eventu će se pridružiti bivši američki predsjednik Bill Clinton i pjesnikinja Maya Angelou, a bit će upriličena i modna revija u organizaciji Vogue Italije. Mjesto održavanja i ove godine je bečka Gradska vijećnica koju gay friendly grad Beč redovito ustupa za LGBTIQ evente.

Zagreb i Hrvatska također obilježavaju 17. svibnja raznim prigodnim događanjima, a najzaposleniji je Le Zbor koji je već šestu godinu aktivno uključen u Dan borbe protiv homofobije:

  • Iskorak i Kontra uputili su poziv svim zainteresiranim osobama da im se pridruže na prosvjednoj akciji koja će se održati 17. svibnja 2012. godine na Markovom trgu ispred Vlade Republike Hrvatske s početkom u 10 sati.
  • U Muzej suvremene umjetnosti, 17. svibnja 2012. s početkom u 17h Le Zbor će, u sklopu izložbe ‘Ljubav prema riziku‘, upriličiti interaktivni susret s publikom na temu djelovanja samog zbora kao kolektiva i skupa različitih pojedinki, te strategija borbe protiv homofobije koje su korištene prilikom nastupa.
  • Na prvom programu HRT-a 17. svibnja u 00:25 sati i nacionalna televizija će premijernim televizijskim prikazivanjem dokumentarnog filma “Bože čuvaj Le Zbor” obilježiti ovogodišnji Međunarodni dan borbe protiv homofobije.
  • U petak 18. svibnja u Hrvatskoj gospodarskoj komori (Draškovićeva 45) od 10:00 – 14:00 u organizaciji ureda Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova održat će se okrugli stol s tri panela o pravnom položaju LGBT osoba u RH. U sklopu trećeg panela  koji počinje u 13:00 pod nazivom “Reforma postojećeg zakonskog okvira”, govorit će pomoćnica Ministra uprave Jagoda Botički, te  Lidija Mikac, načelnica Službe za državne matice Ministarstva uprave.  Nakon njih predstavnici/ce LGBT udruga Kontra/Iskorak i Saveza udruga „Centar za LGBT ravnopravnost“ predstavit će svoje inicijative i prijedloge.
  • U HDLU-u, u galeriji Prsten, 18. svibnja 2012. s početkom u 20h, Le Zbor će nastupom i uglazbljivanjem izloženih radova otvoriti izložbu ‘Hrvatske budnice’, Helene Janečić u kojima umjetnica vizualno interpretira njihove pjesme upravo kroz članice Le Zbora. Pozitivnim pristupom, naoko prihvaćajući društveno uređenje, kroz popularni jezik prihvatljiv široj publici, autorica približava LGBTIQ tematiku onima koji bi inače ustuknuli pred istom. Izložba je otvorena do 22. svibnja 2012.
  • U AKC-u Medika, 18. svibnja s početkom u 22hPartycipacijom se po četvrti put, radosno i plesno, obilježava Dan borbe protiv homofobije. Nastupaju DJ duo PopShop, Hexasonic Soundsystem te austrijski bendovi Just Friends and Lovers i Plaided.
  • U Tvornici kulture (Mali Pogon) 21. svibnja 2012. u 21h zagrebačkoj publici premijerno će biti predstavljen prvi album Le Zbora simboličnog naziva ‘Hrvatske budnice’ u aranžmanima maestre Lidije Dokuzović. Proljetno buđenje započinje velikim koncertom ženskog etnozbora Čipkice s raznolikim world music repertoarom, U pol´devet kod Sabe, pop rock bandom poznatim po melodioznim i duhovitim pjesama kojima opisuju zagrebačku LGBT svakodnevicu, DJ trojca K.I.L. DiGITAL i Le Zbora, za ovu prigodu pojačan vrsnim muzičarima.
Na Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije biti će objavljeni i rezultati istraživanja o stupnju homofobije unutar hrvatskih srednjih škola koje je zadnjih mjeseci provodio QueerZagreb. Queer.hr… [A.L]

Povezano