Objavljeno

Dodijeljena Lez Of The Year nagrada za lezbijku godine

Foto: promo

Udruga Zbeletron u petak 17.12. održala je devetu po redu dodjelu nagrada Lez of the Year (LOTY), koju dodjeljuje osobama, kolektivima, inicijativama koje pridonose vidljivosti lezbijki, biseksualnih i trans žena na području sporta, kulture, aktivizma i općenito poboljšavaju kvalitetu života LGBTIQ+ manjine. Godine 2020. LOTY nije održan zbog pandemije, tako da su Zbeletronke prilikom odabira nominiranih za 2021. godinu u obzir uzele i 2020.

Publika je imala priliku glasati između 12 nominiranih inicijativa, udruga i pojedinki, a ove godine su prvu nagradu osvojili Studentsko nastavnička udruga ZA-PRAVO LGBTIQA+ OSOBA. Ostali dobitnici su  psihologinja i aktivistkinja Matea Popov, inicijativa Ponosni Zagreb za Pride Ride i Grof Darkula za pokretanje bitnih razgovora na društvenim mrežama.

Čestitamo svim pobjednicama ovogodišnje dodjele nagrada i zahvaljujemo mnogobrojnoj publici koja se odazvala izborima. Bilo je lijepo napraviti nešto za zajednicu koja je u posljednjih dvije godine zbog pandemije imala i manje sigurnih prostora za druženje i zabavu nego inače. Radujemo se svim budućim projektima i inicijativama koje će nam obojati 2022. godinu! Sljedeće godine je jubilarna deseta dodjela i publika može očekivati nešto sasvim posebno,” najavile su organizatorice.

Zbeletron je dodijelio i nagradu za Počasnu lezbijku godine fotografu Benjaminu Strikeu, koji je 2020 pokrenuo projekt Volim Te Bez Ali, u kojem je fotografirao roditelje LGBTIQ+ djece te podijelio njihove priče o tome kako su prihvatili outanje svoje djece.

Nagrade koje su dodijeljene izradila je umjetnica Petra Donković, a za pobjednice je online glasalo više od 600 osoba. Zbeletron će većinski prihod od prodaje ulaznica Zbeletron uplatiti kampanji za promjenu spola Viktorije Ćurlin


Povezano