Objavljeno

26 LGBTIQ+ organizacija okupilo se u Kvir Mrežu Hrvatske

Foto: Ted Eytan, Flickr

Dana 17. svibnja diljem svijeta obilježava se Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije, interfobije i transfobije (IDAHOBIT) – dan koji je prepoznat kao službeni dan u mnogim zemljama, uključujući i Hrvatsku. IDAHOBIT služi kao podsjetnik na važnost suočavanja s izazovima s kojima se LGBTIQ zajednica susreće, ali također slavi vidljivost i važnost javnog istupanja LGBTIQ osoba.

Tim povodom, 26 formalnih i neformalnih LGBTIQ organizacija diljem Hrvatske najavljuje aktivnosti koje planiraju provesti tijekom Mjeseca Ponosa, razdoblja koje započinje upravo 17. svibnja i traje do početka srpnja (eng. Pride Month). Mjesec ponosa obuhvaća različite datume i događanja važna za LGBTIQ zajednicu, poput IDAHOBIT-a i obljetnice pobune u Stonewallu, stoga se većina aktivnosti s LGBTIQ predznakom odvija oko lipnja diljem svijeta.

“Ovim povodom želimo pozvati hrvatsku javnost, našu domaću LGBTIQ zajednicu i naše saveznike i saveznice da nam se pridruže u obilježavanju ovog važnog razdoblja,” stoji u priopćenju Kvir Mreže Hrvatske.

Mjesec Ponosa donosi bogat program diljem Hrvatske, ističući raznolikost i živost hrvatske LGBTIQ zajednice. Četiri Povorke Ponosa održat će se u različitim gradovima, uključujući Zagreb, Split, Karlovac i po prvi put Pulu. Osim povorki, 26 udruga i inicijativa organizira više od 50 događanja diljem zemlje, pružajući priliku za educiranje, zabavu i povezivanje unutar LGBTIQ zajednice i izvan nje.

Ovogodišnji Mjesec Ponosa posebno je važnan jer svjedočimo širem geografskom rasprostiranju LGBTIQ događanja diljem Hrvatske, poručuju okupljene organizacije. Ono ukazuje na rastuću podršku i razumijevanje za potrebe LGBTIQ zajednice u različitim dijelovima naše zemlje. Kako bi se dodatno ojačala povezanost i dijeljenje informacija, organizacije planiraju ojačati i nastaviti suradnju udruživanjem u neformalnu Kvir Mrežu Hrvatske, vjerujući da će ova mreža pružiti podršku i potporu LGBTIQ osobama diljem Hrvatske, te dodatno osnažiti LGBTIQ zajednicu.

Unatoč političkim izazovima i porukama mržnje koje dolaze iz političkih krugova, uključujući novu vladu Republike Hrvatske koju čini ekstremna desnica, želimo istaknuti našu nepokolebljivu odlučnost u borbi za prava i slobodu svih LGBTIQ osoba. Neka ovaj Mjesec Ponosa bude prilika da pokažemo snagu naše zajednice, jedinstvo u raznolikosti i odlučnost da se nećemo povući pred preprekama. S obzirom na poruke mržnje i isključivosti pojedinih političara i stranaka, koje postaju sve češće, važnije je nego ikad da budemo ujedinjene i podržavamo jedne druge. Naša zajednica neće biti ušutkana, već će se ponosno boriti za svoja prava i slobodu, poručuju iz Kvir Mreže Hrvatske.

Ujedinjene u našoj različitosti, stojimo zajedno kao organizacije, kolektivi i inicijative posvećene zaštiti prava LGBTIQ osoba:

 • Ballroom zajednica
 • Centar za građanske inicijative Poreč
 • Drum ‘n’ bijes
 • Dugine obitelji
 • Games & Hangout
 • Grof Darkula
 • House of Flamingo
 • Inicijativa Underworld
 • Iskorak
 • Karlovac Pride
 • kolekTIRV
 • K-zona
 • Le Zbor
 • LGBT Centar Split
 • LGBTIQA+ inicijativa Filozofskog fakulteta ‘AUT’
 • Lezbijska organizacija Rijeka „LORI”
 • Multimedijalni institut MAMA
 • Neurodivergent nights
 • Ponosni Zagreb
 • Proces
 • qSPORT
 • Status M
 • Swashtara
 • Udruga Vrapčići
 • Za-Pravo
 • Zbeletron

Za više informacija posjetite web stranice i društvene mreže pojedinih organizacija, kao i društvene mreže (Facebook i Instagram) Kvir Mreže Hrvatske.

Izdvajamo neka od događanja u sklopu Mjeseca Ponosa:

POVORKE PONOSA:

1. lipnja – Zagreb

8. lipnja – Karlovac

22. lipnja – Pula

6. srpnja – Split

Drum ‘n’ bijes kolektiv organizirat će radionice bubnjanja tijekom svibnja i lipnja u Zagrebu i Puli, te bubnjati u sklopu raznih okupljanja tijekom Mjeseca ponosa.

ZAGREB:

Ballroom zajednica

Ballroom zajednica organizira Vogue night koji će se održati 8.6. u Mediki (dvorište, Attack).

Dugine obitelji

Dugine obitelji pripremaju panel diskusiju “Glasniji od tišine – kvir životi ispričani naglas” 17.5. u suradnji s aktivističkim profilom Grof Darkula, radionicu “Podrška djetetu: kako da učenje ne postane mučenje” 22.5., te radionicu za bi+ osobe 28.5. Također, sudjelovat će u programu pulske Povorke ponosa i organizirat će događanja i druženja za LGBTIQ roditelje tijekom lipnja.

Games & Hangout

U planu su događanja s ciljem povezivanja zajednice kroz društvene igre i slične aktivnosti, uključujući Escape room – “Escape QSport!” 25.5. te Games night u Šesnaestici (Ozaljska 16) na dane 8.6. i 22.6., kao i sudjelovanje u programu pulske Povorke ponosa.

House of Flamingo

House of Flamingo priprema “Fanny Pack”, Boogaloo party koji će se održati 15.6.

Inicijativa Underworld

Inicijativa Underworld organizira “After Povorka Party” koji će se održati 1.6. u Buena Vista.

K-zona

K-zona priprema niz događanja u sklopu Vox Feminae Festivala, uključujući “Kviz o ženskoj seksualnosti” 17.5., Filmski program 23. – 26.5., te niz filmskih projekcija i radionica.

kolekTIRV

kolekTIRV organizira “Susret za roditelje transrodne i rodno raznolike djece i mladih” 16.5. te filmsku večer i druženje uoči Povorke Ponosa 31.5.

LGBTIQA+ inicijativa Filozofskog fakulteta ‘AUT’

“AUTxZaPravo Party” povodom IDAHOBIT-a u Buena Visti održat će se 17.5, te događanja poput gledaonica filmova, večeri poezije i predavanja; još događanja je u pripremi i bit će objavljeno na društvenim mrežama.

Neurodivergent nights

Neurodivergent nights organizira druženje i radionicu povodom IDAHOBIT-a 17.5. te ND nights događaje 14.6., 21.6. i 28.6.

Ponosni Zagreb

Ponosni Zagreb planira ove godine iskazati podršku karlovačkoj Povorci ponosa; u planu je zajednički odlazak na Karlovac Pride.

qSPORT

qSPORT organizira “Queersport day” 25.5. na Jarunu; tijekom ovog cjelodnevnog događanja planira se niz sportskih događanja za sve uzraste i bogat program.

Swashtara

Swashtara organizira “AFTER PRIDE party” by Swashtara 1.6. u klubu Boogaloo.

Za-Pravo

Za-Pravo organizira u suradnji s AUTom “AUTxZaPravo Party” povodom IDAHOBIT-a 17.5. u klubu Buena Vista.

Zbeletron

Zbeletron priprema niz događaja uključujući Lezbijadu: “Rod za život” 18.5., susrete čitalačkog kluba, te nastupe u sklopu Karlovac Pridea i pulske Povorke ponosa.

Multimedijalni institut MAMA i Iskorak također planiraju aktivnosti tijekom mjeseca ponosa, više informacija bit će dostupno uskoro na njihovim društvenim mrežama.

KARLOVAC:

Karlovac Pride

Karlovac Pride organizira Drugi Karlovac Pride 8.6.; povorku ponosa i after party. U sklopu neformalnog tjedna ponosa ususret Prideu, održati će se i niz radionica, projekcija filmova i drugih aktivnosti u samostalnoj organizaciji brojnih ustanova, udruga i inicijativa.

PULA:

Proces

Proces organizira niz događanja tijekom Pridea, uključujući projekciju filma “Vilinski vrt” 1.6., živu knjižnicu te razne radionice tijekom mjeseca lipnja. Bogat program može se pronaći na njihovoj web stranici i  društvenim mrežama.

RIJEKA:

LORI

LORI priprema radionicu osnaživanja za lezbijke, biseksualne i transrodne žene, prikazivanja filmova, “Queer-UP!” party 28.6., te niz drugih događanja u Rijeci koji će biti objavljeni na društvenim stranicama udruge.

SPLIT

LGBT Centar Split priprema raznolik program aktivnosti tijekom Mjeseca ponosa. Od 30.5. do 8.6. održava se “Qfest” na raznim lokacijama kojeg organizira Queeranarchive, a 25.5. u Klubu Kocka možete uživati u Drag kokošinjac show-u. 15.6. održat će se Bitcherin party, dok je za 29.6. u planu Queer kviz. Osim navedenih događanja, LGBT Centar Split priprema još nekoliko iznenađenja; više informacija bit će dostupno na njihovim društvenim mrežama.


Povezano