Objavljeno

Prosvjed: DOSTA uništavanja javnog zdravstva i ugrožavanja zdravlja žena!

Udruga Roda uz podršku brojnih organizacija za ljudska prava poziva na prosvjed DOSTA! u četvrtak 12.5. u 18.00 na Trg bana Josipa Jelačića u Zagrebu.

Uz Zagreb, prosvjedu se pridružuju Pula (Portarata), Rijeka (Jadranski trg), Sisak (Kod ure), Split (Narodni trg), Šibenik (Poljana), Osijek (Trg Slobode) i Zadar (Narodni trg), Korčula (Trg pomirenja).

Prosvjedom DOSTA! diže se glas i pokazuje otpor sustavnom uništavanju javnog zdravstva i ugrožavanju zdravlja žena, za što su odgovorni Vlada RH, Sabor RH, Ministarstvo zdravstva i čelnici javnozdravstvenih ustanova.

Organizatori_ce pozivaju sve građanke i građane da dođu na Trg bana Josipa Jelačića u Zagrebu, te u drugim gradovima diljem Hrvatske i poruče:

  • DOSTA! Uskraćivanja zdravstvene skrbi!
  • DOSTA! Ugrožavanja ženskog zdravlja!
  • DOSTA! Političkih igara na račun zdravlja žena!

Prosvjed je potaknut slučajem uskraćivanja zdravstvene skrbi Mireli Čavajda u zdravstvenim ustanovama u Zagrebu, koja je uslijed teške situacije hrabro progovorila o svom stravičnom iskustvu, omalovažavanju te maltretiranju u sustavu javnog zdravstva i time pokrenula lavinu solidarnosti.

Organizacije civilnog društva uputile su u petak, 6. svibnja 2022. godine Zahtjeve za dostupan, siguran i legalan prekid trudnoće u RH i otvoreno pismo podrške Mireli Čavajda.


Povezano