Objavljeno

Pripadnice Masaija predvode solarnu revoluciju

Do nedavno je sumrak bio vrijeme nelagode za stanovnike/ce kenijskog grada Magadi. Nakon zalaska sunca, poljoprivrednici bi počeli brinuti o svojim stadima koji su po mraku lak plijen za hijene i leoparde, a djeca bi palila vatru kako bi napisala školske zadaće u domovima punim dima.

Sada, kad padne mrak, zahvaljujući naporima više od 200 Masai žena koje su na prvoj liniji solarne energetske revolucije, u cijelom ovom zabačenom gradu gori svijetlo.

Žene su za instalaciju solarne ploče obučene kroz program obnovljivih izvora energije inicijative Green Energy Afrika, koji po povoljnim cijenama osigurava zajednici solarnim proizvodima, solarne ploče, svjetla i male punjive baterije.

Jedna od njih je i Naiputa, koja je 2010. Godine zbog divljih mačaka ostala bez 10 koza, a njezin sin noći je morao provoditi čuvajući stado. Danas, uz solarne lampe, ona i njezinih četvero djece mogu mirno spavati.

Korištenje solarne energije započeto je u studenom 2014. godine, a do sada je oko 2,000 kućanstva počelo koristiti solarnu tehnologiju. U usporedbi s kerozinom i ogrjevnim drvom, trošak, praktičnost i zdravstvene prednosti solarne energije su dokazano velike.

Osim što mještanima štedi novac, priključak na solarnu energiju usporit će uništavanje stabala, koja sada pokrivaju samo 1% zemlje tog područja, a i manje će trpjeti i posljedice udisanja dima zbog paljenja vatre noću u kućanstvima. Prema podacima WHO-a, udisanje takvog dima odgovorno je za 1,6 milijuna smrti diljem svijeta.

Edwin Kinyatti, predsjednik uprave Green Energy Afrike, rekao je da će se napajanje sunčevom energijom vjerojatno nastaviti jer je i pored kulturoloških barijera, niske razine pismenosti i lošem terenu, pristupačna većini Kenijaca.

“Kenija ima veliki potencijal za iskorištavanje sunčeve energije tijekom cijele godine, zahvaljujući svom položaju blizu ekvatora”, rekao je Lamarck Oyath, energetski stručnjak i direktor tehnološke i konzultantske tvrtke Lartech Africi Limited. “Ipak, do sada, zemlja ukupno dobiva manje od 2 % iz solarne energije”.

Za Naiputu, međutim, solarna energija ne donosi samo čistu energetsku korist. “Običaji naše zajednice ne dopuštaju ženama da posjeduju bilo kakvu imovinu”, kaže ona. “Ali sada žene posjeduju solarnu tehnologiju i zbog toga smo jako sretne.” [T.B.K.] VoiceOfAfrica


Povezano