Objavljeno

Prvi odjevni predmet od 100% recikliranog pamuka proizveden u Švedskoj

Grupa švedskih kompanija u lipnju je predstavila prvi predmet od potpunog recikliranog pamuka, žutu pamučnu haljinu!

Statistika Agencije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO) pokazuje povećanje svjetske potrošnje odjeće koja je 2010. godini iznosila 69,7 m tona, dok podaci iz 2013. godine pokazuju godišnju potrošnju od 10 kg odjeće po osobi. No tim stručnjaka iz Kraljevskog Instituta u Stockholmu pronašao je način recikliranja pamuka koji postaje sve oskudniji izvor iako čini trećinu svjetske tekstilne potrošnje.

Henrik Norlin iz re:newcell, kompanije koja je prva napravila ovaj revolucionarni materijal objasnio je proces. Stara pamučna odjeća koja se donese u tvornice pretvara se u kašastu supstancu, a nakon odstranjivanja svih dijelova koji se ne mogu reciklirati, ta se kaša razbija na molekularni nivo i pretvara u vlaknastu supstancu koja se može koristiti za niti. Ipak, najbolji rezultati postižu se recikliranjem čistog pamuka, a sličan proces provodi i japanska tvrtka Teijin, ali s poliesterom.

Re:newcell u sljedećih 18 mjeseci planira otvoriti svoju prvu tvornicu koja bi procesuirala 2,000 tona odjeće godišnje, a plan je u narednih par godina otvoriti tvornice i u drugim europskim zemljama.

Sklopili su partnerstva s tekstilnim kompanijama poput SKS Textile koje kupuju vlaknastu supstancu te im je cilj surađivati s javnim sektorom, a ponajprije sa zdravstvenim sektorom kako bi mogli raditi uniforme za zdravstvene djelatnike od reciklirane tkanine, kaže direktor Urban Olsson.

Međutim nije sve tako ‘čisto’ kako se na prvi pogled čini. Recikliranje nekih tkanina uključuje i mnoge opasne materijale, pa je jedan od prijedloga odjeću pretvarati u kompost. Da bi se ovo ostvarilo, za početak trebamo inovacije na polju bojanja tkanine, no u budućnosti bi odjeći mogli dodavati i hranjive nutrijente što bi pogodovalo tlu, ako bi se odjeća pretvarala u kompost.

Početci recikliranja odjeće uspoređuju se s početcima recikliranja papira, što znači da se trebamo veseliti bezbrojnim mogućnostima. TheGuardian/Salon


Povezano