Objavljeno

Njemačka ukida rodnu binarnost

Od studenog ove godine, Njemačka će postati jedna od zemalja koja će roditeljima dati mogućnost da se na rodnim listovima novorođenčadi ne upisuje rod.

Ovom odlukom roditeljima je ponuđen izbor da svojoj djeci ne određuju rod odmah po rođenju, a Der Spiegel navodi kako će se od 1. studenog u njemačkim rodnim listovima rod djeteta moći popuniti sa muški ili ženski ili pak ostaviti praznim.

Primjerice, roditelji koji odaberu za svoje dijete opciju da se samo opredijeli za rod jer je rođeno s karakteristikama oba roda, moći će nakon vremena spoznaje samo odabrati što želi da mu/joj piše u rodnom listu, a također je ostavljena opcija rodne neutralnosti, odnosno isključivanje iz tradiocionalne rodne binarnosti.

Dakako, kao i kod svake odluke i u svezi ove odluke ostala su još mnoga neodgovorena pitanja – odnosno kako će osobe, odnosno djeca koja nemaju upisani rod u rodnom listu, uspjeti dobiti putovnicu jer još uvijek je jedna od osnovnih informacija u njemačkim putovnicama odabir roda.

FarmRZ, publikacija o obiteljskom zakonu, pisala je o promjenama u njemačkim putovnicama još u svibnju te su tražili izmjenu zakona o putovnicama kako bi se i osobe koje su trećeg spola osjećale neisključenima. Oni su naime predložili kako bi se uz dosadašnje „F“ ili „M“ za takve slučajeve trebao uvesti rod „X“ za sve one koji ne žele biti svrstani rodom.

Silvan Agius iz ILGA-e istaknuo je kako ostatak Europske Unije uvelike kaska za njemačkim odlukama te da je jedino Finska dovoljno aktivna na državnoj razini u rješavanju rodnih politika, odnosno da svojim državljanima nudi opciju trećeg spola. „Stvari se kreću puno sporije nego što bi trebale na europskoj razini“, istaknuo je Agius te nastavio da „iako se Bruxelles trudi da poveća svijest o trans i interseksualnoj diskriminaciji, volio bih vidjeti da se stvari ubrzaju.“

EU izvješće o mogućim promjenama u pravu Europske unije, koje je objavljeno 2012. godine i čiji je koautor Agius, utvrdilo je da je diskriminacija trans i interseksualnih osoba još uvijek “jako raširena u svim zemljama EU-a.” Također, Agius je istaknuo kako će ovaj potez Njemačke izvršiti određeni pritisak na Bruxelles te da takav oblik pritiska može biti samo dobra stvar koja će podići vidljivost trans i interseksualnih tema, a između ostalog i pitanje samog roda u dokumentima u Europskoj Uniji. Queer.hr


Povezano