Objavljeno

Dizajnerica Otti Berger dobiva park u Zagrebu

Otti Berger (foto: Gertrud Arndt)

Gradska skupština Grada Zagreba na sjednici 24. veljače izglasala je da se neimenovani park u Maksimiru, smješten istočno od Ulice Lavoslava Švarca, imenuje u spomen na tekstilnu dizajnericu i slikaricu te žrtvu holokausta Otti Berger.

Mjesni odbor Mašićeva time će dobiti svoju prvu javnu površinu nazvanu po ženi. Odbor za imenovanje naselja, ulica i trgova Gradske skupštine Grada Zagreba još je u studenom 2021., na inicijativu Instituta Tomislav Gotovac, uvrstio ime Otti Berger u Fond imena.

Otti Berger (1898. – 1944.) najznačajnija je autorica Bauhausa hrvatskog porijekla, čiji je inovativni tekstilni dizajn Walter Gropius smatrao “savršenom realizacijom” ideje Bauhausa. Njezin uspješni berlinski atelje, u kojem je izrađivala patentirana rješenja za tekstilne kompanije iz Nizozemske i Švicarske, zatvoren je nakon dolaska nacista na vlast, a njoj je zbog židovskoj porijekla rad zabranjen. Nije uspjela emigrirati u Veliku Britaniju ni Sjedinjene Države. Vratila se u rodnu Baranju, odakle je tokom 2. svjetskog rata internirana u nacistički koncentracijski logor Auschwitz. Kreativni, karijerni i životni put ove emancipirane, višestruko darovite umjetnice i poslovne žene, tamo je prekinut njezinim ubojstvom, 1944. godine. (izvor: MSU)


Povezano