Objavljeno

Disney objavio nove smjernice za moderne princeze

Disney je objavio 10 novih karakteristika koje bi trebala imati svaka moderna princeza. Za razliku od prijašnjih karakteristika, koje su se često fokusirale na vanjštinu, nove su smjernice usmjerene prema karakternim osobinama koje ne utječu na fizičko samopoštovanje mladih djevojaka.

Disney se već duže vremena bori s optužbama za rodnu stereotipizaciju, a nove smjernice dostupne su u obliku plakata koji se mogu besplatno skinuti s njihovog weba ili pronaći u službenim trgovinama.

 

Umjesto da poliraju tijare i održavaju dvorce, evo sugestija kako biti prava moderna princeza:

  1. Brini za druge
  2. Živi zdravo
  3. Ne sudi knjigu po koricama
  4. Budi iskrena
  5. Budi prijateljica kojoj se može vjerovati
  6. Vjeruj u sebe
  7. Ispravi nepravdu
  8. Daj sve od sebe
  9. Budi lojalna
  10. Nikad nemoj odustati

Posebnost je novih motivirajućih plakata da su ih dizajnirale poznate britanske ilustratorice: Kate Moross, Rose BlakeKate Forrester.

Studija objavljena ranije ove godine pokazala je kako Disney i njihovi ženski likovi potiču ograničavajuće rodne stereotipe kod mladih djevojaka te ugrožavaju njihovo samopouzdanje. Sarah M. Coyne u studiji je proučila efekte proždrljive “kulture princeza” koja se temelji na Disneyjevom brendu – zaključujući da nije nimalo benigna kao što mnoge majke i očevi pretpostavljaju.

S druge strane, ranije prošlog tjedna firma Disney’s Fairy Tale Weddings & Honeymoons (posvećena organizaciji bajkovitih vjenčanja, op.a.) izdala je novu kolekciju vjenčanica za buduće mladenke koje su dostojne svake žene koja se na najvažniji dan svog života želi osijećati kao princeza. Za slučaj da ste pomislile da je u redu vjenčati se u fraku… [M.Č.] [The Guardian]


Povezano