Objavljeno

Majice sa satiričnim natpisima izruguju se rodnim stereotipima

Osnivač popularnog Twitter profila @manwhohasitall koji putem društvenih mreža na duhovit način progovara o apsurdu rodnih stereotipa nedavno je pokrenuo i webshop. Putem stranice mogu se nabaviti majice s natpisima koji na satiričan način ukazuju na uobičajenu nepravednu podjelu rodnih uloga i zanimanja na striktno ‘muška’ ili ‘ženska’, a osim ponuđenih natpisa moguće je osmisliti i vlastite.

Tako su, primjerice, za inženjerke izrađene majice s natpisom inženjer, dok ista takva verzija za muškarce na sebi nosi natpis muški inženjer. Kako seksizam zadire u sve društvene uloge, tako se u ponudi nalaze i ‘muške’ majice s natpisom Crazy cat gentleman ili I’m too handsome to do maths (Prezgodan sam da bih se bavio matematikom), dok ‘ženske’ majice sadrže snažne poruke poput A mother’s place is in politics (Majčino mjesto je u politici) i Don’t forget to SMILE boys! (Dečki, ne zaboravite se smješkati!).

“Muškarci i žene su jednaki, ali opet drugačiji. Muškarci se prirodno više smiju i znaju kad treba očistiti kupaonu i to je nešto što se definitivno treba slaviti”, jedan je od komentara na društvenim mrežama.

Na Facebook profilu ove stranice u opisu stoji kako je riječ o satiričnoj stranici koja želi naglasiti apsurdnost patrijarhata zamjenom rodnih uloga, a pratitelji/ce stranice svakodnevno komentiraju i objavljuju postove s dodatnim idejama.

“Možete li napraviti majicu s natpisom Muški odvjetnik? Jako sam ponosna na svog supruga što je ostvario svoj san i postao odvjetnik usprkos svim preprekama s kojima se muškarci suočavaju na radnom mjestu. Rado bih mu kupila majicu da pokaže cijelom svijetu kako je snažan i odvažan”, napisala je jedna pratiteljica.

“Moj muškarac će ovo obožavati! Voli me kopirati i igrati se znanosti! To je preslatko! Jako ga to veseli, a mene veseli vidjeti ga tako sretnog” dodaje sljedeća.

“Nije mi jasno zašto muške majice koštaju jednako kao normalne? Izrada posebnih veličina sigurno košta više u izradi. Ako im se to ne sviđa, mogu jednostavno kupiti univerzalnu veličinu”, jedan je od komentara na činjenicu da je ženska odjeća u pravilu skuplja od muške, a ovdje su cijene jednake te artikli dolaze u dvije veličine, univerzalnoj i muškoj.

“Moja prijateljica je profesorica povijesti. Sastavlja popis velikih povijesnih ličnosti i treba dodati mušku osobu na popis. Imate neke prijedloge?” piše u objavi koju je lajkalo više od 36.000 ljudi.

Stranica @manwhohasitall popularnost je stekla na Twitteru gdje broji već preko 220.000 pratitelja/ica. [B.V.] Independent


Povezano