Objavljeno

DENDROTAKTILIA – svako stablo je jednako važno

Foto: Branka Bagarić

U subotu, 2. rujna, u ruševnoj koprivničkoj sinagogi udruga Pod galgama predstavila je umjetnički projekt pod nazivom DENDROTAKTILIA. Radi se o audio-vizualnoj, site specific instalaciji koja se sastoji od deset portreta stabala fotografa Bojana Koštića i video rada koji se bavi dendroflorom podravskog kraja za koji je Koštić snimio video, a Ivan Grobenski napisao glazbu.

Ovaj projekt proizašao je iz prethodne dvije Koštićeve serije fotografija koje su se, isto tako, bavile portretima stabala. Ideja za portrete stabala proizašla  je iz poslovice „Od šume se ne vidi stablo“ koju je umjetnik odlučio shvatiti doslovno i početi portretirati stabla kao što bi fotografirao ljude.

 „Ljudi imaju bezbroj perceptivnih pogrešaka pri čemu poistovjećuju čovjeka sa strankom, vjeroispovijesti ili ideologijom. Međutim, tada ne vidimo ljude kao pojedince, a činjenica je da smo svi jedinke bez kojih veće strukture ne bi postojale,“ objasnio je Koštić početak zanimanja za stabla.

Opsesija stablima eskalirala je kada se u lokalnoj javnosti počelo pričati o rekonstrukciji gradskog parka te posljedičnom rušenju stabala.

Na ovoj su izložbi prikazani portreti baš tih stabala kojima prijeti potencijalna smrt, kao pokušaj sačuvanja sjećanja na njih. Glazba koju je Grobenski napisao posebno za ovu instalaciju direktno nas je upozoravala na opasnost koja prijeti. To nije bila lagana glazba koju bismo očekivali uz portrete i video stabala, već intenzivni, ekscentrični zvukovi zvona i raznog lupanja koji u šumu na prvi pogled ne pripadaju.

„Park može biti ljepši ili ružniji nakon rekonstrukcije, no to više neće biti isti park jer ga neće činiti ista stabla,“ objasnio je Koštić.

Na projekciji se pojavio i gradonačelnik Koprivnice, Mišel Jakšić, ali nije izrazio svoje mišljenje o projektu ni njegovom značenju za budućnost parka.


Povezano