Objavljeno

Najstariji živući organizmi na zemlji

Umjetnica Rachel Sussman opsjednuta je entitetima iz daleke prošlosti, no, ne radi se o fascinaciji nekom nestalom aristokracijom, već biljkama poput Pafuri baobaba, južnoafričkog stabla koje je staro najmanje 2000 godina ili stromatolita u zapadnoj Australiji.

Nije riječ samo o umjetničkom impulsu dobre fotografkinje, već dugogodišnjem projektu u kojem autorica proučava znanstvene izvore, surađuje s biolozima i putuje svijetom.

Kritičar Jerry Saltz opisuje njezina djela kao „susret znanosti, ljepote i vječnosti“, a sama autorica ističe kako se nastoji odnositi prema svojim djelima kao prema portretima, ne kao prema jednostavnim fotografijama krajolika ili dokumentarističkim uradcima. Mnoge njezine slike nalaze se u knjizi The Oldest Living Things in the World, koja prikazuje svijet koji opstaje tisućljećima, ponekad usprkos najvećim izazovima.

Rijetka vrsta eukaliptusa, Novi Južni Wales (Australija), starost 13,000 godina

Portretirana biljka jedna je od pet preostalih primjeraka te iznimno ugrožene vrste eukaliptusa. U skladu s obećanjem koje je dala njegovim vlasnicima, Sussman ne odaje njegovo ime ni točnu lokaciju.

Mojave juka, pustinja Mojave (Kalifornija), starost 12,000 godina

„Približno 12,000-godišnji grm i juka imaju izvanrednu kružnu formu, šire se polako prema van iz središta stabljike”, upućuje Sussman. Nove stabljike nastoje zamijeniti stare, no sve su povezane istom klonskom korijenskom strukturom.

Bor Bristlecone, Bijele planine, Kalifornija

“Borovi Bristlecone najstariji su unitarni organizmi na svijetu, poznati po činjenici da mogu opstati duže od 5000 godina”, ističe Sussman. Tijekom 1960-ih tadašnji student posjekao je stablo koje bi bilo najstarije stablo na svijetu. Presjek tog stabla bio je smješten u kasinu u Nevadi.

Posidonija ili morska trava, Baleari (Španjolska), 100,000 godina

Nastanjena je na području koje je pod zaštitom UNESCO-a, između otoka Ibize i Formentere.

La Llareta, Atacama (Čile), 2,000+ godina

Ono što izgleda kao mahovina koja pokriva stijene zapravo je vrlo gust grm koji je u srodstvu s peršinom.

Welwitschia mirabilis, pustinja Namib-Naukluft (Namibija), 2,000 godina

Welwistchia je primitivna četinjača koja živi samo u obalnim dijelovima Namibije i Angole. “Unatoč izgledu, ona ima dva lista, koji nikada ne opadaju“, ukazuje Sussman.

Bor Dead Huon, Mount Read, Tasmanija, starost 10,500 godina

Starost ove kolonije utvrđena je pomoću ugljika iz nekadašnje peludi, pronađenog na dnu obližnjeg jezera.

Antarktička mahovina, Slonov otok, Antarktika, starost 5,500 godina

Navedeni slojevi mahovina obitavaju nedaleko od mjesta na kojem se nasukala ekspedicija Shackleton prije 100 godina. Autorica ističe da je velik uspjeh samo lociranje obitavališta, koje je iznimno teško dostupno.

Stromatoliti, Carbla, zapadna Australija, 2,000 – 3,000 godina

Stromatoliti su okamine cijanobakterija, organizama koji su vezani za oksigenaciju planete koja je počela prije 3,5 milijarde godina i stvorila preduvjete za život na Zemlji.

Baobab Pafuri, Nacionalni park Kruger, Južna Afrika, 2,000 godina

Ovo stablo baobaba zahtijeva oružanu pratnju prilikom posjete. Baobab se prirodno izdubi tijekom godina, a navedene šupljine životinje često koriste kao prirodna skloništa, a ljudi kao toalet, zatvor ili bar. TED


Povezano