Objavljeno

Czarny poniedzialek okupio minimalno 25,000 prosvjednica samo u Varšavi

Tisuće Poljakinja odjevenih u crno marširalo je jučer ulicama gradova diljem Poljske, zatvarajući vladine urede, restorane i ometajući promet u prosvjedu protiv peticije za potpunu zabranu pobačaja.

Stotine tisuća građana i građanki uključilo se u protest nazvan ‘Crni ponedjeljak‘: žene su odbile ići na posao i na fakultete, te su odjevene u crninu demonstrirale po ulicama. U Čenstohovi, možda najkatoličkijem poljskom gradu, gradska je uprava izvijestila kako na posao nije došlo 60 posto zaposlenica, u Krakowu i Vroclavu nisu radili brojni lokali, a u mnogim gradovima poput Varšave ili Gdanjska jednako masovno protest su poduprli i muškarci.

U Varšavi je blokiran pristup središnjici stranke Pravo i pravda (PiS), koja je na vlast došla prošle godine obećavajući smanjivanje jaza između bogatih i siromašnih te ugrađivanje konzervativnih vrijednosti u javni život.

Ispred središnjeg ureda lidera PiS-a Jaroslawa Kaczynskija uzvikivalo se: “Želimo liječnike, ne misionare!” i “Jaroslawe, odlazi!”, a neke prosvjednice su nosile transparent s natpisom – “Vlada nije kao trudnoća – ne može se okončati”.


Službene brojke govore o oko 25,000 ljudi koji su marširali središtem grada, dok su drugi održavali čitanja knjiga i akcije doniranja krvi. Također, neke profesorice podučavale su odjevene u crno.

“Danas nisam otišla na posao”, kaže 41-godišnja Gabriela, istraživačica tržišta iz Varšave. “Oni krše naša građanska prava, i željela sam podržati sve žene kojima ovo može nauditi, kojima bi se mogla uskratiti medicinska pomoć ili koje bi mogle biti prisiljene roditi djete s teškim poteškoćama…Činim ovo i za svoju kćer.”

PiS je dosada unatoč kritikama Europske unije zadržavao podršku javnosti od oko 40%, no jedno istraživanje navodi da ih sada podržava 29% Poljaka/inja.

Prijedlog konzervativne grupe Ordo Iuris pustili su na raspravu u parlament, a neki smatraju da bi zastupnici iz redova PiS-a prijedlog mogli poduprijeti iz straha da ne naljute Crkvu.

U skladu s novim prijedlogom žene i liječnici/e riskiraju kaznu zatvora ako ih se optuži za tzv. ‘smrt začetog djeteta’, zbog čega se upozorava da bi liječnici/e mogli odbijati provođenje određenih prenatalnih testiranja ako postoji rizik od pobačaja.

Navodi se i da bi PiS mogao sastaviti vlasiti prijedlog zakona koji bi za razliku od trenutačnoga ipak dozvoljavao pobačaj u slučaju silovanja i incest te prijetnje za zdravlje majke, no kao i prijedlog Ordo Iuris-a, zabranio bi okončanja trudnoće u slučaju potencijalnog trajnog hendikepa djeteta.

 

Poljski ‘Crni ponedjeljak’ u solidarnosti je podržan i u drugim europskim zemljama. U Brusselsu se ispred zgrada Europske unije okupilo oko 500 prosvjednika/ca, a drago nam je da je protest podrške organiziran i u Zagrebu. [Ž.V.] Reuters

Svi koji borbu Poljakinja žele podržati pozvani su da tamošnjoj vladi pošalju crne razglednice ili pismo (dovoljan je komad crnog papira u omotnici) na sljedeću adresu:

Sejm
Premier Beata Szydlo
Wiejska 4/6/8
00-902 Warszawa
Poland


Povezano