Objavljeno

U Poljskoj prosvjedi protiv povlačenja iz Istanbulske konvencije

Foto: Renata Zawadzka-Ben Dor

Prošlog petka tisuće prosvjednika i prosvjednica izašlo je na ulice diljem Poljske kako bi se pobunili protiv najave vlade da će se povući iz Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Ta najava samo je dio širih nastojanja da se ograniče ženska prava u ovoj zemlji.

Poljska je ratificirala Istanbulsku konvenciju 2015. godine, prije nego što je na vlast došla desno-populistička stranka PiS.

Ranije prošlog tjedna zamjenik ministra pravosuđa Marcin Romanowski opisao je Konvenciju kao “rodne budalaštine” i pozvao na što hitnije povlačenje. U intervjuu za poljski Radio Marija, Romanowski je rekao da je Istanbulska konvencija tek pokušaj “neomarksista i podržavatelja rodne ideologije” da nametnu svoja uvjerenja svim Poljacima.

U Varšavi se prosvjedovalo ispred sjedišta Ordo Iurisa, ultrakonzervativne organizacije koja je poznata po podrivanju zakonske zaštite žena i djece od nasilja, kao i prava na pobačaj.

Moramo se ujediniti i pokazati koliko nas ima. Ako je njihov model patrijarhalne obitelji tako dobar, zašto se boje? Ali eto, povlače se iz Konvencije i time zapravo odobravaju obiteljsko nasilje,” izjavila je koordinatorica prosvjeda Aleksandra Margot.

Glavna tajnica Vijeća Europe, Marija Pejčinović Burić, u priopćenju je upozorila da su najave poljskih političara zabrinjavajuće. “Ako postoje bilo kakvi nejasnoće ili zablude u vezi Istanbulske konvencije, spremni smo ih razjasniti u konstruktivnom dijalogu. Povlačenje iz Konvencije bila bi velika pogreška i korak unatrag u zaštiti žena od nasilja.”


Povezano