Objavljeno

Danas i sutra novi prosvjedi protiv mizoginije u Poljskoj

Opći štrajk u Poljskoj natjerao je vladu da odbaci prijedlog zakona apsolutne zabrane pobačaja, no aktivistkinje smatraju da donositeljima odluka i dalje nije jasno zašto žene izlaze na ulicu, i dalje se izruguju i prijete novim barbarskim zakonima, navodi jedna od koordinatorica prosvjeda Marta Lempart. Poljakinje će zato danas i sutra ponovno odijenuti crno te izaći na ulice.

Naime, u recentnom periodu lider stranke Pravo i pravda Jaroslaw Kaczynski kazao je kako bi žene trebale iznositi trudnoće čak i kada fetus nije u stanju preživjeti porod, samo kako bi bio kršten i dobio ime, ministar vanjskih poslova Witold Waszczykowski ismijavao je prosvjednice, kao i lider opozicije Pawel Kukiz. Na javnoj televiziji prosvjednice su prozvane kao provokatorice koje bi mogle izazavati politička ubojstva, a nadbiskup Varšave Henryk Hoser kazao je kako silovane žene rijetko zatrudne jer stres smanjuje plodnost.

Zanimljivo je i da je sindikat Solidarnost, od kojeg je krenula borba za demokraciju tijekom 80-ih, podnio žalbu zbog korištenja njihovog simbola (u ženskoj varijanti) tijekom prosvjeda, te su sudionice štrajka kasnije maltretirane od strane poslodavaca, a najmanje jedna je izgubila posao.

„U ponedjeljak (24. listopada) ponovno ćemo prosvjedovati, protiv izrugivanja i mizoginije, protiv uplitanja crkve u politiku i politike u obrazovni sustav“, kazala je Lempart. Krajni ciljevi ovih protesta još nisu definirani, no govori se o inzistiranju na liberalizaciji trenutačnog zakona o pobačaju, pa čak i o rušenju vlade.

„90 posto prosvjeda dogodilo se u manjim gradovima. Vladajuću stranku ništa ne može uplašiti više od podizanja građanskog duha u područjima koja se tradicionalno smatraju bastionima tradicionalnog, katoličkog razmišljanja.“, pojašanjava Lempart.

Sociologinja i istraživačica na rodnim studijima Sveučilišta Soedertoern u Švedskoj, Elzbieta Korolczuk, prosvjede smatra ‘zorom feminističke revolucije u Poljskoj’. Prosvjedi su smatra nadišli borbu protiv zakonske zabrane pobačaja te bi mogli utjecati na raspodjelu političkih snaga u Poljskoj.

„Poljakinje su 3. listopada sebe počele smatrati građankama sa stavovima i pravima koje država mora poštovati. Problem je međutim u tome što niti jedna od stranaka u poljskom parlamatu ne može ozbiljno tvrditi da zastupa prava žena i njihove interese.“

Istraživanje Sveučilišta u Varšavi govori da su Poljakinje politički više lijevo usmjerene te su tolerantnije od svojih sunarodnjaka, no svih pet stranaka u parlamentu konzervativno je i godinama svoju političku moć gradi na mizoginiji, kaže Korolczuk.

Poljska tranzicija u demokraciju za prava žena, kojima se pregovaralo s Katoličkom crkvom, značila je korak unatrag. Godine 1993. parlament je zahvalio svećenicima što podupiru pokret otpora ograničavajući pravo na pobačaj na tri već nam poznata slučaja, a desetljeće kasnije crkva je blagoslovila članstvo Poljske u EU u zamjenu za obećanje da se niti vlada niti EU neće miješati u restriktivne odredbe o pobačaju. Tijekom pristupnih pregovora dokumentima je dodana i sljedeća rečenica: „Shvaćanje je poljske vlade da ništa u EU sporazumu o priključenju Poljsku kao državu ne može spriječiti da regulira pitanja od moralne važnosti, kao i pitanja relevantna za zaštitu ljudskog života“.

„Gotovo smo se prestale nadati da se situacija nakon toliko godina može promijeniti, a onda je došla generacija ljutitih mladih žena koje jednostavno neće prihvatiti da se s njihovim pravima trguje“, navodi Korolczuk. Shvatile su da ih je mnogo i da su njihovi privatni problemi često politički.

Prosvjednice se trenutno distanciraju od politike i s razlogom nemaju povjerenja u političare koji su ih izigrali, zbog čega će postojeće parlamentarne stranke prava žena morati shvatiti ozbiljno ili glasove neće dobiti te će ih zamijeniti neke nove snage.  Glasovi žena, kaže Korolczuk, mogli bi eventualno otići novoj, lijevoj stranci Razem (Zajedno) čiji su članovi/ce u travnju organizirali prvi prosvjed protiv zabrane pobačaja. No kako kaže Lempart, ovo što se događa prosvjed je Poljakinja koje neće dozvoliti da zasluge za njihovu borbu preuzme niti jedna poltička stranka. [Ž.V.] EUobserver


Povezano