Objavljeno

Čistka nad feministima/kinjama na Wikipediji?

Arbitražni odbor Wikipedije, najviše tijelo stranice koje vode korisnici/e, ograničio je, u pokušaju da zaustavi uredniči rat o sadržaju vezanom za Gamergate kontroverzu, mogućnost dorade tekstova vezanih uz ‘rod i seksualnost u širokom smislu’ za petero urednika/ca.

Urednici/e koji/e su aktivno pokušavali/e spriječiti pisanje teksta u pro-Gamergate štihu, sankcionirani su preliminarnom odlukom ‘arbcom-a’, a čeka se konačna odluka Vrhovnog suda Wikipedie koji rijetko mijenja preliminarne odluke.

S druge strane, „nikakve sankcije nisu predložene protiv zagovaratelja Gamergatea, osim u odnosu na par računa otvorenih samo za potrebe sankcioniranja“, kaže Mark Bernstein, autor i urednik Wikipedije, te dodaje:

„prema neformalnim izvorima, svaki feminist/kinja aktivan/na u ovom polju bit će sankcioniran/a. Na ovaj način brzo će se riješiti zagovaratelja/ica društvene pravde – ne samo da će Gamergateraši moći nanovo ispisati tekst u skladu sa svojim stavovima (kao i one o Zoe Quinn, Brianni Wu, Aniti Sarkeesian,…); nego će se nad feministima/kinjama provesti čistka“. TheGuardian


Povezano