Objavljeno

UK: Četvrtina odraslih smatra da ne postoji silovanje u braku

Potencijalni porotnici/e u nedavno provedenom istraživanju izrazili su alarmantne stavove o seksualnom nasilju. Istraživanje koje je naručila Koalicija za suzbijanje nasilja nad ženama ustvrdilo je kako čak trećina Britanaca vjeruje da nije riječ o silovanju ako je žena prisiljena na seksualni odnos bez da se pritom nad njom vršilo fizičko nasilje.

Gotovo četvrtina od ukupno 4000 ispitanika i ispitanica koje su sudjelovale u Istraživanju stavova o seksualnom pristanku kojega je proveo YouGov vjeruje kako seks bez pristanka u dugotrajnim vezama zapravo nije silovanje. Zakon o silovanju u braku u Ujedinjenom Kraljevstvu na snazi je od 1991. godine.

Anketa je razotkrila veliki generacijski jaz u stavovima. Naime, više od trećine osoba starijih od 65 godina vjeruje kako u većini slučajeva seksa bez pristanka sa ženom ili partnericom nije riječ o silovanju, dok to isto vjeruje tek 16 posto mladih u dobi od 16 do 24 godine.

U izvještaju se navodi kako je ovo posebno problematično jer su „mnoge slučajeve koji su prijavljeni policiji prijavile upravo mlađe žene, koje imaju jasan stav o pristanku, što nije slučaj kod mnogih osoba koje čine porotu“.

Rachel Krys, dopredsjednica Koalicije za okončavanje nasilja nad ženama, kazala je kako su usprkos tome što je #MeToo pokret javnosti prokazao raspon seksualnog nasilja nad ženama te mnoge od njih ohrabrio da prijave silovanje, društvo i sustav kriminalne pravde podbacili prilikom reagiranja na takve slučajeve.

„Ove brojke su alarmantne jer pokazuju da velik dio odraslih u Ujedinjenom Kraljevstvu, i to odraslih koji čine porotu u suđenjima za silovanje, još uvijek nije siguran što je točno silovanje,“ kazala je Krys.

„Ovo ne izgleda kao pogreška u pravnom sustavu, već kao osobna uvjerenja koja možemo pronaći u čitavoj populaciji – kod policijskih službenika, glavnih tužitelja i sudaca. Usprkos ogromnom povećanju tužbi za silovanje, postotak optužnica koje je podiglo državno tužilaštvo pao je za 23 posto, što pokazuje duboko ukorijenjene probleme u sustavu provođenja kriminalne pravde. Ovo bi nam istraživanje moglo pomoći da shvatimo odakle oni dolaze,“ kazala je Vera Baird iz Udruženja policijskih i kriminalističkih povjerenika.

YouGovova anketa također je pokazala velike razlike u stavovima prema silovanju među spolovima: dok trećina muškaraca vjeruje da u slučajevima kada žena flertuje na prvom spoju, nije riječ o silovanju čak i ako nije eksplicitno pristala na seks, ovo vjerovanje dijeli 21 posto žena. Trećina muškaraca također smatra kako se žena ne može predomisliti nakon što je pristala na seksualne odnose, dok u to isto vjeruje 23 posto žena.

„Užasavajuće je da jedna trećina muškaraca misli da žena koja je flertala na prvom spoju želi biti silovana,“ kazala je Coffey. „Svi su oni potencijalni porotnici. Tko bi želio da im kćerima i sestrama presuđuju porotnici koji imaju ovakve stavove?“

Rezultati istraživanja pokazali su i raskorak između zakona o seksualnom nasilju, koji jasno govori da je seks bez pristanka silovanje, te javnog shvaćanja silovanja. Jedna od deset osoba nije sigurna ili smatra kako nije riječ o silovanju ako je žena jako pijana ili spava, a 40 posto osoba smatra da ako muškarac tijekom seksa ukloni kondom bez partneričinog pristanka ili znanja, nije riječ o silovanju. [E.H.] The Guardian


Povezano