Objavljeno

Četiri Poljakinje pomažu ženama osigurati pristup pobačaju

Foto: Aborcyjny Dream Team, Facebook

Pobačaj je stariji od bilo kojeg zakona. (Natalia Broniarczyk)

Poljska ima jedan od najrestriktivnijih zakona o pobačaju u Europskoj uniji – dozvoljen je samo u slučaju malformacije fetusa, ugroze života trudnice ili policiji prijavljenog silovanja. No četiri žene – tzv. “Ekipa za abortus iz snova” (Aborcyjny Dream Team) – bore se za reproduktivna prava i zdravlje žena, organizirajući radionice diljem zemlje o tome kako doći do pobačaja ili sama izvršiti medikamentozni pobačaj.

One su Karolina Więckiewicz (kao aktivistkinja za reproduktivna prava vjerojatno već poznata hrvatskim čitateljicama), Natalia Broniarczyk, Kinga Jelińska i Justyna Wydrzyńska. Okupile su se 2016. kako bi pružile izravnu i brzu podršku ženama koje žele prekinuti trudnoću, ali i potaknule javnu raspravu o realnosti pobačaja u Poljskoj.

Njihov pristup mogao bi se nazvati građanskim neposluhom; svojim djelovanjem koketiraju s kršenjem poljskog Kaznenog zakona koji predviđa kaznu od dvije godine za svakoga tko uzrokuje smrt začetog djeteta.

Karolina, inače odvjetnica u LGBT organizaciji, smatra da su njihove aktivnosti u potpunosti legalne i u skladu s Ustavom (“Pružanje informacija nije zločin,” kaže). Justyna, po struci inženjerka, 2006. osnovala je Žene na mreži (Kobiety w Sieci), prvi online forum u Poljskoj namijenjen ženama koje žele pobačaj, kontracepciju ili spolni odgoj. Natalia je istraživačica fokusirana na pobačaj bez asistencije, a Kinga u Amsterdamu vodi Women Help Women, organizaciju koja dostavlja tablete za pobačaj ženama diljem svijeta koje nemaju pristup pobačaju.

Izvor: Harper’s Bazaar


Povezano