Objavljeno

Brunej uvodi smrtnu kaznu kamenovanjem za homoseksualne odnose i preljub

Hassanal Bolkiah (foto: kremlin.ru)

Od 3. travnja ljudi u malenoj jugoistočnoj azijskoj monarhiji Brunej podvrgnut će se drakonskim kaznama koje uključuju amputaciju ruke ili noge za zločin krađe, ali i smrt kamenovanjem za preljub i homoseksualne odnose.

Brunej, koji je prihvatio konzervativniju formu islama posljednjih godina, je 2013. godine objavio kako će uvesti šerijatski zakon, islamski pravni sustav koji nameće stroge tjelesne kazne.

To je bila direktiva sultana Bruneja, Hassanala Bolkiaha, koji je jedan od najbogatijih svjetskih vođa s osobnim bogatstvom oko 20 milijardi dolara i koji drži prijestolje od 1967. Opisao je donošenje novog kaznenog zakona kao „veliko postignuće“.

Alkohol i božićne proslave su zabranjene na Bruneju, a postoje novčane i zatvorske kazne za djecu izvan braka i one koje se ne mole petkom. Međutim, žestoka međunarodna reakcija protiv brutalnih šerijatskih kažnjavanja u Bruneju usporila je njihovu punu provedbu tijekom proteklih pet godina.

U 2014. godini obećanja Bruneja o provedbi šerijatskog zakona potaknula su prosvjede u Los Angelesu, ispred čuvenog hotela Beverly Hills i hotela Bel Air, koji su bili u vlasništvu ove nacije bogate naftom. Hoteli su optuženi za licemjerje jer su nudili pakete za LGBT parove, a financira ih zemlja koja je osudila homoseksualce na smrt. Sada holivudske slavne ličnosti i losanđeleski političari ponovo pozivaju na bojkot navedenih hotela.

Brunej je bio britanska kolonija do 1984. godine, a dvije zemlje još uvijek imaju snažne veze. Homoseksualnost je bila zabranjena od britanske kolonijalne vladavine, ali prema novom zakonu sada je kažnjiva bičevanjem ili smrću kamenovanjem umjesto zatvorske kazne.

Šerijatski zakon primjenjivat će se samo na muslimane, koji čine dvije trećine stanovništva.

Rachel Chhoa-Howard, istraživačica Amnesty Internationala, tvrdi: „Osim što nameće ponižavajuće kazne, [ovaj zakon] jasno ograničava slobodu izražavanja, vjeroispovijesti i uvjerenja, te kodificira diskriminaciju žena i djevojčica. Nedopustivo je legalizirati takve okrutne i nehumane kazne.“

Dodala je da se neka od potencijalnih kaznenih djela „uopće ne bi trebala smatrati zločinima, uključujući  sporazumni seks između odraslih osoba istog spola.“ [T.G.] The Guardian


Povezano