Objavljeno

Broj zastupnica najmanji od ’90-ih

Izbori za 9. saziv Hrvatskog sabora HDZ-u su donijeli razlog za slavlje, a SDP nakon još jednog poraza traži novog predsjednika/cu stranke. Razočarani osim SDP-a svakako mogu biti i svi oni koji su u 9. sazivu Sabora očekivali veći broj zastupnica, jer ovaj će saziv imati najmanji broj zastupnica od devedesetih godina prošlog stoljeća. 

Od 140 mjesta u 10 izbornih jedinica njih 19 osvojile su žene što je nevjerojatnih 12,8%. Iz dvije izborne jedinice, šeste i desete u Hrvatski sabor nije izabrana niti jedna žena. U 11. izbornoj jedinici tzv. dijaspori također nije izabrana niti jedna žena dok je u manjinskoj 12. izbornoj jedinici izabrana jedna žena, predstavnica albanske nacionalne manjine.

Od ukupno 151 zastupničkog mjesta, mizernih 12,5% osvojile su žene.

Narodna Koalicija: Vesna Pusić, Anka Mrak-Taritaš, Marija Puh, Ana-Marija Petin, Marta Luc-Polanc, Milanka Opačić, Nada Turina-Đurić, Romana Jerković, Ana Komparić Devčić, Sabina Glasovac

HDZ: Bruna Esih, Ivana Maletić, Irena Petrijevčanin Vuksanović, Branka Juričev-Martinčev, Grozdana Perić,

Živi zid: Vladimira Palfi

MOST: Ines Strenja Linić, Ivana Ninčević Lesandrić

Nacionalne manjine: Ermina Lekaj Prljaskaj

Napominjemo na kraju da niti ovi izbori nisu protekli bez tekstova i komentara o izgledu političarki i/li supruga političara.

Zabilježile smo tako medijske naslove poput: Maša i Sanja blistale u izbornoj noći; Opačić izazovnom haljinom ukrala pozornost, Milanović se odlučila za tamni make-up, a Maša Petrov za elegantnu crnu; Ženska pratnja političara bila je sređena od glave do pete, pazilo se na svaki detalj, pažnju posebno plijenila Reinerova kći; te Preuske haljine i previše šminke: Supruga i kći zasjenile Reinera na glasanju.

Ne sumnjamo da će ih biti i sljedećih dana, u međuvremenu prisjetite se kako je naša Ana šaljivo prokomentirala modni izričaj prošle neuspjele vlade.


Povezano