Objavljeno

HDZ relativni pobjednik izbora, u SDP-u razočaranje, Glavaš opet u Saboru

Prema neslužbenim rezultatima, HDZ i partneri su na prijevremenim parlamentarnim izborima osvojili 61 mandat, Narodna koalicija 54, Most 13 mandata, Živi zid osam, IDS/PGS/RI tri mandata, Bandić Milan 365 dva mandata, dok su po jedan mandat osvojili HDSSB i Nezavisna lista Željko Glasnović (dijaspora), izvijestili su mediji nakon obrađenih 100 posto biračkih mjesta. 

HDZ je relativni pobjednik izvanrednih parlamentarnih izbora sa osvojenih 6 izbornih jedinica te dva glasa dijaspore, dok je Narodna koalicija predvođena SDP-om osvojila 4 izborne jedinice.

HDZ je osvojio najviše glasova u 2.,4.,5.,6.,9. i 10. izbornoj jedinici, dok je Narodna koalicija osvojila 1.,3.,7. i 8. izbornu jedinicu.

Na birališta je u nedjelju izašlo nešto više od polovice birača – 52,59 posto, a službene rezultate izbora popodne će objaviti Državno izborno povjerenstvo.

Preferencijalni glasovi na prijevremenim parlamentarnim izborima u većini su otišli nositeljima stranačkih lista po izbornim jedinicama, no nekolicina kandidata sa vodećih stranačkih lista u Sabor će ući zahvaljujući preferencijalnim glasovima.

Na temelju preferencijalnih glasova u Sabor ući Anka Mrak Taritaš, Milijan Brkić, Bruna Esih, Stevo Culej, Milorad Batinić, Bojan Glavašević, Nikola Grmoja, Ivan Pernar, Darinko Dumbović, Anton Kliman, Ivan Kirin i Milan Kujundžić.

Po objavi nepotpunih rezultata javnosti su se obratili čelnici HDZ-a, Andrej Plenković i SDP-a, Zoran Milanović.

“Ovo nije bio sretan dan za Hrvatsku, osam mjeseci smo sudjelovali u eksperimentu. Gdje smo bili – nigdje, što smo radili, ništa. Stojimo na raspolaganju i svatko od nas treba zatomiti osobne ambicije i taštinu jer kao ovako kako je 8 mjeseci bilo više ne možemo. Izašao je, nažalost, mali broj birača i to je tren da se zapitamo koliko smo sami odgovorni i koliko zbog nas izlazi skoro 10 posto manje ljudi nego prije.”, rekao je Milanović u stožeru Narodne koalicije, a nakon loših rezultata spekulira se i o njegovoj ostavci.

Plenković je imao više razloga za optimizam kazavši: ”Sutra smo stranka koja će imati privilegij formirati stabilnu Vladu u sljedeće četiri godine. Još jednom ponavljam da smo otvoreni za suradnju s onim strankama koje su nam programski i svjetonazorski bliske. Sutra ćemo održati nacionalno vijeće, razgovarati s partnerima i stvoriti platformu za poslijeizborne razgovore. Zalažem se da vlast bude stabilna, europski orijentirana”.

MOST-ov Božo Petrov, poručio je ostalim strankama i koalicijama da imaju pet dana da se odluče pristaju li na njihovih sedam jamstava, dok je čelnik Živog zida, Ivan Vilibor Sinčić ocijenio da će doći do velike koalicije SDP-a i HDZ-a te poručio da Jedina opcija neće koalirati ni sa kim.

GONG je u nedjelju navečer ocijenio kako je izborni dan, uz nepravilnosti koje su se većinom odnosile na propuste u radu pojedinih biračkih odbora i kršenja izborne šutnje, ali i zabrinjavajuće slučajeve “izbrisanih” iz prebivališta, tj. s biračkih popisa, obilježilo i neprimjereno ponašanje predsjednice Republike koja je fotografirala svoj glasački listić.

Ovo su osudili i gosti televizije N1 Jadranka Kosor i Žarko Puhovski, koji je komentirao i izbornu šutnju, za koju smatra da je besmislena. “Jedini smisao bi bilo da izbori nisu nedjeljom, jer morate šutiti, a Crkve su danas diljem zemlje imale mise na kojima je bilo izborne promidžbe. Izbori bi trebali biti na radni dan, iza nedjelje.”

Znakovitim se čini komentar Aleksandre Kolarić objavljen na Twitteru: “SDPova taktika privlacenja desnice vrlo ucinkovito ostavila vlastite glasace doma”.

Društvene mreže zabilježile su i slavlje Velimira Bujaneca koji se našao u zasebnom stožeru Zlatka Hasanbegovića i Brune Esih, a na Instagramu je uz fotografiju ostavio komentar: “Ovo je velika pobjeda starčevićanske i slobodarske misli! Pozdrav iz izbornog stožera Zlatka Hasanbegovića i Brune Esih! Hvala vam Hrvati!”. HINA/N1


Povezano