Objavljeno

Tribina ‘Budućnost kulture u Hrvatskoj’ pokazala da stranke ne znaju što bi s kulturom

Inicijativa Kulturnjaci 2016. organizirala je jučer javnu tribinu o kulturi na koju su pozvali predstavnike stranaka i koalicija koje po anketama prelaze izborni prag, kako bi zatražili kulturnu nacionalnu strategiju, jedan posto iz državnog budžeta za kulturu, neometan rad institucija i medija, vraćanje financiranja neprofitnih medija i demokratizaciju procesa odlučivanja.

Tribina je naslovljena ‘Budućnost kulture u Hrvatskoj’, a Urša Raukar iz Kulturnjaka 2016. u uvodnom dijelu debate zapitala se “Vlada je iza nas, no je li ideologija iza nas?”. Većinom se razgovaralo o prošlosti, a neke jasnije smjernice kulturne politike pojedinih stranaka i koalicija nisu postale jasnije, piše tportal.

Sudjelovali su Siniša Ružić iz Mosta, Milana Vuković Runjić iz Koalicije za premijera, Bojan Glavašević ispred Narodne koalicije i Nikolina Butorac iz Živog zida, a debatu je moderirala publicistica i kritičarka Katarina Luketić. HDZ na sučeljavanje nije poslao svog predstavnika što je znatno umanjilo potencijal debate koja je trajala tri sata, a većinu vremena govornici su se referirali na mandat HDZ-ovog Zlatka Hasanbegovića.

Od sudionika, samo su Siniša Ružić i Milana Vuković Runjić potvrdili da su oni kandidati za ministarsko mjesto, a problematičnim se pokazalo to što su delegirani predstavnici političkih opcija nejasno i šturo predstavili vlastite programe koji variraju od dva retka u dokumentu do potpunog izostanka kulture kao pojma.

U pet minuta svaki je predstavnik imao prilike predstaviti svoj program, a Milana Vuković Runjić kazala je kako bi budući ministar ili ministrica kulture trebali podnijeti ostavku na dan svog imenovanja ne uspiju li osigurati jedan posto budžeta, a najavila je da bi ona do kraja svog mandata osigurala 1,5 posto. Inzistirala je na pojmu transparentnosti i istaknula da je njezina maksima ‘Kultura za sve’ te najavila da, bude li ministrica, kreće ab ovo.

Siniša Ružić predstavio se kao kandidat Mosta za ministra kulture, a među glavnim smjernicama svog programa istaknuo da treba razraditi strategije, potom i zakone koji će omogućiti njihovo provođenje. Zapitao se “Tko sam ja da umjesto doktora znanosti promišljam na novi način kulturu” te dodao da je jedno plan, a drugo izvedivost u okviru financijskih mogućnosti. “Sad mogu potpisati sve zahtjeve Kulturnjaka, ali je pitanje novca i što će biti ako podbaci turizam?” zapitao se Ružić, na što mu je ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar iz publike doviknuo: “Uzmite od Crkve.”

Bojan Glavašević iz Narodne koalicije istaknuo je da je bitno odmaknuti kulturu od politike, ojačati kulturna vijeća i njihovu autonomiju, reducirati prostor diskrecijske odluke ministra kulture, ojačati neovisnost HRT-a od politike te promijeniti Zakon o HRT-u kako bi ispunjavao funkciju “jedinog medija neovisnog o pritisku tržišta”. Omogućio bi onima koji stvaraju kulturu da utječu na raspodjelu novca u sektoru, a kao i svi ostali sudionici debate, složio se da 14 posto od sredstava Hrvatske lutrije treba ići u budžet kulture.

Iako Živi zid u svom programu nema ni retka o kulturi, na debati je njihove ideje zastupala Nikolina Butorac koja se predstavila kao umjetnica. Istaknula je da glavni problem kulture počinje od vrtića i škole te da će se zalagati za povećanje satnice likovnog odgoja te kao obavezu u školski program uvesti posjeta muzejima. Barem četiri puta godišnje za osnovnoškolce, a pet do šest puta za srednjoškolce. Navela je i da u novi školski kurikulum treba uvesti hrvatske likovne umjetnike koji su poznati u svijetu. Stavljajući se u poziciju umjetnika, rekla je da je velik problem neisplata honorara.

Ovo je gotovo sve što se moglo čuti o sadržaju kulturnih programa stranaka iz vodećih političkih opcija, a kao lajtmotiv se provlačila sada već fraza o famoznih ‘jedan posto budžeta’, no nitko se od govornika nije odvažio na konkretnim primjerima reći što znači taj jedan posto, kako će taj novac rasporediti i ono najvažnije – koje su smjernice njihove politike, na čemu će biti naglasak, kako će spasiti izdavaštvo, potaknuti čitanje, prodaju knjiga… 

Debata o budućnosti kulture koju su organizirali Kulturnjaci 2016. jedina je konkretnija inicijativa vezana uz kulturne politike stranaka koja je realizirana u ovo predizborno vrijeme. Kulturnjaci 2016. obećali kako ne nestaju nakon izbora i da će, ma tko osvojio vlast, i dalje biti u ulozi korektiva. Što je i jedino obećanje koje je iznjedrila debata u HND-u. Naime, unatoč sučeljavanju ljudi od kojih se neki vide kao budući ministri, osim što su izostali programi, izostala su i u predizborno vrijeme uobičajena velika obećanja.


Povezano