Objavljeno

Britancima dosta golih grudi (on page 3)

Poznato je da mediji diljem svijeta objektificiraju žene, no iznenađujuće u tome prednjači “uštogljena” Britanija čiji stanovnici uz doručak i novine svakodnevno primaju i dozu golih grudi čitave 42 godine. Tradicija “cura s treće stranice” s fotografijom mlade žene u toplesu, počela je 1970. u najprodavanijim britanskim novinama The Sun.

Iako su se pojavljivale razne kampanje kako bi se toj tradiciji stalo na kraj, tek je jednoj uspjelo doista zaintrigirati širu masu. Kampanju No more page 3 pokrenula je britanska feministkinja Lucy Holmes poslavši molbu uredniku Dominicu Monahanu da prestane objavljivati gole grudi mladih žena u široko čitanim obiteljskim novinama, s preko 52 000 potpisa i pozadinskom potporom s Twittera, Facebooka i čitave blogosfere.

Kampanju podržavaju i muškarci i žene, s jezgrovitim komentarima poput: “Žene doprinose društvu na mnoge načine koji ne uključuju muškarčevu erekciju” i “Želim da moja kćer odrasta u svijetu u kojem ju se poštuje zbog SVEGA što ona predstavlja, a ne da bude samo komad mesa.”

Pozornost treba usmjeriti i na činjenicu da je na “stranici tri” oduvijek promovirana jasna verzija seksipila: mršava cisgender mlada bjelkinja. Među tisućama žena koje su pozirale za The Sun od 1972. samo su četiri bile crnkinje.

“Stranicu tri”, ipak ne osuđuju sve Britanke. Rita Pal (novinarka The Huffington Posta) smatra da je kampanja “uškopljujuća” i tvrdi kako “ne možemo kontrolirati biološke seksualne imperative muškaraca”. Sarah O’Meara prosuđuje da je kultura kritičnosti prema tijelu celebrity časopisa puno štetnija i uvredljivija za žene i odbacuje ideju da bi uklanjanje treće stranice imalo značajan utjecaj na spolnu politiku.

Kampanja No more page 3 potaknula je niz rasprava i u redovima feministkinja. Neke brane pravo modela da “izrabljuju” mušku slabost za novčanu naknadu i smatraju  patronizirajućom pretpostavku da su modeli žrtve. Kao i Rita Pal, seks-pozitivne feministkinje smatraju da “žene trebaju biti samopouzdane, bez ili s odjećom” i stranicu tri prozivaju “proslavom ženske seksualnosti”. No, većina čitateljica na tim stranicama ne vidi vlastitu kompleksnu seksualnost i ženstvenost. “Teško se poistovjetiti ako nisi bjelkinja, mršavica, imaš male grudi ili si transseksualna. Zato tisuće žena podržava kampanju” smatra britanska feministkinja Joan Smith.

Političarka Clare Short 1986. pokušala je u Britanskom parlamentu izboriti uklanjanje “stranice tri” iz novina. Njezin primjer donosi jasnu demonstraciju antifeminističkih taktika ušutkavanja.

Iako su Britanke pružile izvrsnu potporu “jer su se konačno ohrabrile u izjašnjavanju frustracija o nečemu što je za njih bilo svakodnevna uvreda”, britanski mediji su je ismijali, članovi parlamenta prozvali ljubomornom, a brojne grupe osudile zbog poticanja cenzure. Drugi pokušaj protiv “treće stranice” 2004. godine rezultirao je foto protestom modela Sun-a.

Ni Lucy Holmes nije zaštićena od reakcija poput online zlostavljanja zbog svojih ciljeva. “Teška je borba kad izazovete medijski seksizam, no ovaj put, kampanja će ostati čvrsto na nogama.”

The Sun i dalje šuti o tome hoće li obratiti pažnju na zahtjeve kampanje. U međuvremenu, više od 52 000 Britanaca i Britanki ujedinjeno je pod stavom “grudi nisu vijesti”. [I.C.] BitchMedia…


Povezano