Objavljeno

Forum.tm pokrenuo prvu crowdfunding kampanju za spas neovisnog novinarstva u Hrvatskoj

Neprofitni portal Forum.tm odlučio se na pionirski iskorak. Pokrenuli su naime prvu crowdfunding kampanju – Neka vide danas ima – kojom se jedan hrvatski medij obraća svojoj publici za novac koji bi im omogućio nastavak rada.

„Forum.tm neovisan je, neprofitni portal iza kojeg stoje samo novinari. Želimo ga nastaviti razvijati kao odgovoran javni medij i zato trebamo vašu pomoć. Zauzvrat obećavamo još više dobrog novinarstva. Budite naš izvor, a mi ćemo i dalje biti vaše vrelo pouzdanih informacija.“, poruka je kampanje, a moguće je donirati od 5 dolara (za što ćete biti nagrađeni priznanjem ‘Neovisni izvor’ i obilaskom tvornice ‘Nada Dimić’), pa do 1000 dolara (što vam donosi tajno priznanje ‘Duboko grlo’ i statiranje u seriji ‘Novine’), ovisno o mogućnostima podržavatelja i podržavateljica.

Ovaj potez izravno je motiviran udarom na neprofitni medijski sektor u režiji bivšeg ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, a je mnoge novinare i redakcije doveo u nezavidnu poziciju.

Cilj kampanje je prikupiti 5.000 američkih dolara koji bi redakciji omogućili nastavak rada u javnom interesu, a u par sati kampanje prikupljeno je 820 dolara.

Forum.tm počeo je kao tjednik koji je pokrenuo medijski koncern Styrija, izdavač Večernjeg lista, 24 sata, Poslovnog dnevnika, tjednika 24 Express i drugih periodičnih izdanja, nakon velikog štrajka Večernjakovih novinara 2011. godine. Promišljenom kadrovskom politikom u toj su redakciji završili mahom ‘štrajkaši’, a tjednik nije izlazio niti godinu dana. Ugašen je nakon što je na naslovnici predzadnjeg broja osvanula priča o Ivici Todoriću, vlasniku Konzuma, koja će kasnije poslužiti kao predložak filmu ‘Gazda’ Daria Juričana. Forum.tm, nakon gašenja tiskanog izdanja, otkupio je od Styrije pravo korištenja domenom, a 2013. dobili su i potporu iz lutrijskih sredstava zahvaljujući programu potpora neprofitnim medijima Ministarstva kulture. Kako je program ukinut, s prvim danom listopada ove godine redakcija je ostala bez ijednog stalno zaposlenog, ali odlučna nastaviti pisati. 

Svojim donacijama poručit ćete da je Forum.tm važan, ali da je važna i neovisnost medija!

Forum.tm apelira i na “svakog tko i nema pet dolara ali je spreman ‘navijati’ i dijeliti vijesti o kampanji. Svakoga tko vjeruje da novinari žele služiti prije svega javnosti, kako i stoji u njihovom kodeksu, i tko im želi pomoći da sačuvaju prostor slobodnog  djelovanja neovisno o političkim i ekonomskim pritiscima. To je, uostalom, važno za svakog novinara izloženog pritisku, znati da postoji alternativa i da ne mora pristati na kompromis koji ugrožava njegov integritet.” 

Novinarka Forum.tm-a Veronika Rešković, za N1 je pojasnila da će novac prikupljen u kampanji mediju osigurati da preživi prva dva do tri mjeseca sljedeće godine, kada neće imati nikavih sredstava.

“Ministarstvo kulture očigledno neće financirati neprofitne medije, eventualno će to raditi Vijeće za elektroničke medije preko Fonda za pluralizam”, kaže Rešković, dodajući da se građani nipošto ne moraju zaustaviti kada vide da je prebačen prag od 5.000 dolara  Potvrđuje da je njihova inicijativa važna i za druge neprofitne medije, jer otvara vrata toj mogućnosti “prvi puta krećemo s osmišljenom kampanjom nabaviti sredstva, i to kolegama može poslužiti kao poticaj”.

Forum.tm kampanju je danas predstavio na konferenciji za medije u HND-u koje je dalopunu podršku kampanji. Slavica Lukić iz HND-a kazala je kako je ovakava kampanja postala nužna nakon što je onemogućen dotok javnog novca za ovaj medijski sektor. “Nadamo se da će vlada prekinuti lošu praksu svojih prethodnika i omogućiti financiranje neprofitnim medijima”, kazala je.

Novinarka Forum.tm-a Sandra Bartolović je kazala da su se odlučili za ovo ne samo da prežive, nego da potaknu svijest građana o participaciji u ovome, ali i o medijima kao javnom dobru.

“Neki će reći da je ovo malo, što i jest, ali svjesni smo socioekonomske situacije građana i činjenice da Hrvatska nema tradiciju ove vrste doniranja.” Pojedini su mediji uspjeli na ovaj način prikupiti i millijun i sedamsto tisuća dolara tijekom kampanje, no taj se cilj čini nedostižan za Hrvatsku, kazala je Bartolović.

U kampanju se možete uključiti putem linka, jer kako kažu iz Forum.tm-a – “postoje novinari odlučni sačuvati svoj integritet i do sada su gurali nekako. Sada trebaju pomoć. Nekakav znak da još netko, osim njih samih, vjeruje u novinarstvo”.


Povezano